Vad är en Bain Marie?

över vattenbad, också känd som en dubbel-värmepanna , är en typ av potten används för att värma ämnen till en kontrollerad temperatur. Den är användbar i applikationer där överhettning måste förhindras att ge önskvärt resultat. Bain-marie används främst inom kemi och matlagning, särskilt candymaking, men många andra branscher använder vattenbad för att tillverka sina produkter.

A Bain Marie består av en mindre pott inuti en större. Ju större potten är fylld med en vätska, vanligtvis vatten, medan ämnet som skall värmas går i mindre potten. Bain-marie förhindrar materialet i mindre grytan stiga mer än kokpunkten för vätskan i större kruka. Den högsta temperaturen i mindre potten kan ändras genom att ändra vätskan i större kruka, tillsats av salt till vatten kommer att leda till en högre kokpunkt, till exempel, medan tillsats av alkohol kommer att sänka kokpunkten. En typisk användning för vattenbad i matlagning är smält choklad. Eftersom kokpunkten av vatten är 212 ° Fahrenheit (100 ° C), chokladen i vattenbad kan inte värma över denna temperatur. Smältande choklad över en öppen låga skulle vara mycket svårt och skulle troligen resultera i en bränd, obrukbar produkt. I kemi, resultaten av att använda en vanlig kruka när ett vattenbad är indicerat kan bli ännu mer förödande. En bain marie hjälper också ämnet i mindre potten värme vid en jämnare temperatur än vad som vore möjligt över en öppen eld. över vattenbad är ett måste för gourmetkök. Förutom smält choklad, används den för att göra ostkaka, vaniljsås, och flera andra mjölkbaserade godis. Dessutom anser vissa att Bain marie det perfekta sättet att värma upp bröstmjölk för en baby.

Bain Marie började användas i alkemi, den antika föregångaren till dagens kemi. Namnet betyder ungefär "Mary's bad", som legend berättar att det uppfanns av en kvinnlig alkemist vid namn Maria, som traditionellt antas vara Miriam, syster till den bibliska Moses.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.