Vad är Vinättika?

Ättika är en vätska genom jäsning av etanol för att skapa ättiksyra. Ättiksyra är det som ger ättika sin karaktäristiskt syrlig smak. Vinäger har en mängd olika användningsområden från dem som har samband med livsmedel, såsom salladsdressingar, till dem som renings-relaterade. Det är också utmärkt för konservering av grönsaker, pickles, till exempel, är gjorda av gurkor konserverad i en blandning av ättika, dill, och andra örter och kryddor.

Vinäger, i allmänhet, kan göras från den vätska som innehåller alkohol, inklusive öl, vin, äppelcider, eller frukt. Det finns många olika typer av vinäger, inklusive balsamvinäger, vit vinäger, destillerad vinäger, ris vinäger och äppelcidervinäger. Troligen den vanligaste typen av ättika är dock vinäger . Vinäger kan göras från rött vin, vitt vin, sherry, mousserande vin (eller champagne), eller fruktviner.

Beroende på tillverkare och kvalitet på vinet, kan det finnas ett brett spektrum i dess smak, dock har vinäger i allmänhet en komplex, fyllig, smak som är mindre sura än andra vinäger. Vinäger, i allmänhet, kan ha en ättiksyra på 5 till 18%, och vinäger är oftast i 5 till 10% räckvidd.

Hemgjord vinäger, som är relativt lätt att göra, Förekommer oftast ha en rikare, mer delikat smak än kommersiellt gjort vinättika. Om den lämnas på en varm plats, en flaska vin jäser naturligt. För att göra en liten del av vinäger, lämnar du bara ett öppet, 3/4-filled flaska vin på en varm plats i flera veckor. Om du vill göra ett större parti vinäger , häll en flaska vin och en kopp ättika i ett stort glas tillbringare. Förvaras omfattas, förutom en halv timmes vädring möte varje dag. Inom några veckor, kallas bakteriekultur en "mamma" kommer att lösa till botten av krukan, och vinäger ovan, kommer det vara färdig för användning. "Mor" kan återanvändas för varje parti ättika du vill göra, helt enkelt lägga mer vin och låta jäsningen ske. om du har gjort din egen vinäger eller har en butik inköpt flaska, kan du förstärka smaken genom stöpning örter eller kryddor i ättika. I dessa aromatisk vinäger, kan du lämna tillägg i flaska, filtrera ut dem som du använder vinäger. Frukter som hallon kan göra delikat tillägg till någon vinvinäger.

Vinättika är också underbar i såser. En italiensk sås med anor från medeltiden, som kallas "agliata" eller vitlökssås, är tillverkad av sex vitlöksklyftor, ett uns av bröd, och 3 /4 kopp rödvinsvinäger. För att göra såsen, kasta alla tre ingredienser i en matberedare och mala dem tillsammans. Såsen är delikat med pasta, kött eller fisk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.