Vad är Vårklynne?

Vårklynne är en smakrik sallad grönt hemma i de tempererade områdena i Europa. Förutom att vara finns i vilt tillstånd i många delar av Europa, den gröna är också säljs på marknader, i synnerhet på våren, när upphandlingen unga skotten är de mest smakrika. Utanför Europa kan Vårklynne ibland vara lite utmanande att hitta, för människor som har problem, flera såddföretag sälja Vårklynne frön som kan odlas hemma. Liksom andra gröna, är Vårklynne väldigt lätt att odla hemma, även om det kommer att gå till utsäde snabbt i varma klimat.

Flera olika arter i släktet Valerianella kallas Vårklynne, och det finns många alternativa namn för denna gröna, som kan lägga till förvirring bland konsumenterna. Det är också ibland kallas fält eller majs sallad, en hänvisning till det faktum att det ofta växer vilt i odlade fält. Den "Vårklynne" namn förefaller bero på det faktum att det smakar bäst under lamningen, och vissa människor även kallar det lamm tunga, eftersom bladen liknar små tungor. Det kan hittas på restaurang menyer mache. När färskt och unga, har Vårklynne en något nötaktig, syrliga smak. Vissa människor anser att det är ett gränsfall bitter grön på grund av Tang, och äldre greener definitivt på gränsen till det bittra. Fält sallad kan användas i sallad blandar, eller ätit på egen hand, några kockar även ånga den och använda den som en grönsak. Om Vårklynne är tillagad, är det oftast bara kort vissnat att behålla smak och näringsvärde. Den nötaktig smak par bra med en rad förband och andra ingredienser.

Liksom många zesty-flavored foraged greener, har Vårklynne ett högt näringsvärde. Den innehåller vanligtvis flera viktiga mineraler och näringsämnen, inklusive vitaminer C, E, och B9, samt betakaroten och essentiella fettsyror. Odlade Vårklynne kanske inte så näringsmässigt rik, beroende på jordbruksmetoder, men det är generellt mer positiva än konventionell sallat.

När du väljer Vårklynne i butiken leta efter djupt gröna, sammetsliknande blad som är skarpa. Vissna och missfärgade Vårklynne bör undvikas. Vissa marknader säljer hela huvuden, då bladen bildar en rosett. Skölj Vårklynne före användning, och försöker använda det inom tre till fyra dagar, eftersom det är mycket känslig. Undvik att krossa Vårklynne och andra gröna sallad, eftersom blåmärken kan vända greener bitter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.