Vilka är de fem Tastes?

De fem smakerna vanligen ges är: Bitterhet, syrlighet, sötma, sälta, och Umami. I väster har umami smak först nyligen tagits och ett antal andra möjliga smaker, bland annat en för fattiness och en för metall eller smak kalcium, har också föreslagits. De fem smakerna anmäls till kroppen via receptorer finns i hela munnen, kallas smaklökar eller smak calyculi. De allra flesta smaklökar finns på toppen av tungan, men några är också på gommen. Dessutom spelar luktsinnet en stor roll i att förmedla smak människor och personer med nedsatt eller obefintlig lukt kan ha svårt att omöjligt att smaka något av de fem smakerna.

Tanken med att ha några primär smak sinnen i västvärlden går tillbaka till Aristoteles. Han delade smak i två huvudområden: bitter och söt, och sedan ytterligare delas in dessa i smakerna: puckery, surt, salt, saftiga, hård och stickande. I öster kinesiska integrerade tanken av grundsmakerna i sin uppfattning om de fem elementen, som ger fem smakar också: surt, sött, salt, kryddig och bitter. Det är en vanlig missuppfattning som innehar olika delar av tungan är ansvariga för uppfattningen av de fem smaker individuellt. Även medicinska texter skulle presentera fysiologi av mänskliga tungan detta sätt. Man tror att detta var resultatet av ett felöversatt tysk text, och på något sätt blev sprids i hela västvärlden. Faktum knopp varje smak har hundratals olika receptorer, och varje SMAKLÖK är kapabel att erkänna någon av de fem smaker. Även om det finns några mycket små skillnader i fråga om känslighet för olika delar av tungan, de är otroligt små.

Under en lång tid i väst, de fyra viss smak är bara bitter, syrlighet, sötma och sälta. Man ansåg att dessa fyra smaker omfattas varje smak tillgänglig. Nyligen har dock smaken umami, som länge varit med i östra idéer primära smaker, lagts till i diskussionen i väst.

syrlighet är en smak som kan finnas i livsmedel såsom citroner , vinäger, och vissa under-mogna frukter. Syrlighet förmedlas genom jonkanaler, som ser till hydronium joner som bildas genom att vatten och syror. Sötma är en smak som kan hittas i många mogna frukter och socker. Sötma överförs via ett antal smak receptorer som par till G-protein gustducin.

Bitterhet är en smak som kan finnas i livsmedel som öl, grapefrukt och rå choklad. Mest bittra ämnet är känt är en syntetisk kemikalie som kallas denatonium, som används som tillsats i giftiga kemikalier för att hjälpa cue människor som av misstag förtär det. Bitterhet förmedlas genom vissa smak receptorer som par till G-protein gustducin. Salt är en smak som är orsakade av förekomsten av salt joner i livsmedel. Liksom syrlighet, är det upptäcks av jonkanaler, att leta efter salt föreningar.

Umami, den femte av de fem smaker, är en smak provocerade av förekomsten av glutamat. Umami är provocerade mestadels av fermenterade livsmedel. I klassiska uttryck för smak, var umami känsla som ofta beskrivs som savoriness, eller KRAFTIGHET. Den umami smak flesta människor känner till är att provocerade av närvaron av mononatriumglutamat, eller MSG.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.