Vem är Mata Hari?

Mata Hari var en holländsk dansare och kurtisan avrättades för påstått spionage under första världskriget som en exotisk dansare och misstänkt Double Agent, Mata Hari blev sedd som den klassiska femme fatale, och hennes berättelse inspirerade många ganska löst baserad filmer och romaner . Hennes verksamhet som spion, men aldrig har bevisats, och det finns ett stort mysterium som omger kvinnan greps och död.

Mata Hari föddes Margaretha Geertruida Zelle den 7 augusti 1876 i Leeuwarden, Friesland i Nederländerna. Hennes föräldrar var båda Friesland infödingar, och hon hade en äldre och tre yngre bröder. 1882 flyttade Margaretha till Leiden med sin familj. När Margaretha var 13, gick hennes far i konkurs och familjen fick flytta till ett fattigt område i staden. Hennes far flyttade till Amsterdam i ett försök att förbättra sin situation, och lämnade sin fru som ansvarar för barnen. Tragiskt, passerade Margaretha mor bort 1891, och hennes far inte återta sina barn. Margaretha gick att bo med sin gudfar, och hennes bröder flyttade in hos andra släktingar.

År 1895 gifte Margaretha holländsk sjöofficer Rudolf MacLeod, och paret flyttade till Java. Margaretha och hennes man hade två barn, men deras son dog av förgiftning 1899. Margaretha återvände så småningom till Nederländerna och arkiveras för en hemskillnad från sin missbrukande make 1903. Hon fick vårdnaden om sin dotter, men återvände hon till MacLeod efter det att han underlåtit att betala underhåll till barn och Margaretha blev inte kan försörja sitt barn.

Margaretha flyttade till Paris senare samma år och kämpade för att få pengarna att räcka som en cirkus artist och en artist modell. År 1905 blev hon mycket mer framgångsrika som en exotisk dansare och dubbade själv Mata Hari, som betyder "sol" på malajiska. Hon presenterade sig som en Javanesiska prinsessa utför forntida, heliga danser.

Mata Hari snart blev ökända för sin djärva kostymer, fängslande danser och promiskuösa beteende. Hon hade relationer med många framstående politiker, inklusive militärer och andra inflytelserika män i Ryssland, Frankrike och Tyskland. När kriget bröt ut 1914, Mata Hari: s förbindelser med högt uppsatta män och hennes ofta internationella resandet började väcka misstankar. Som medborgare i Nederländerna, ett neutralt land under kriget, fick Mata Hari att resa internationellt. Hon ofta gjorde sin väg från Nederländerna till Frankrike via Spanien och England för att undvika slagfält, och vid ett tillfälle, i en intervju med brittiska underrättelsetjänsten, hävdade hon att vara en spion för fransmännen. Franska underrättelsetjänsten inte bekräfta hennes krav, och ännu i dag ingen vet om hon talar sanning.

År 1917, den tyska militärattachén-en speciell typ av militär tjänsteman-skickade radiomeddelanden från Spanien till Berlin om en tysk spion utsetts till H-21. Franska underrättelsetjänsten avlyssnade dessa budskap, som gjorde klart att H-21 var Mata Hari. Det förbryllande faktum att den tyska Attache använt en kod som man har brutit av det franska, lett har en del att misstänka att meddelandena var tillverkad i syfte att vända den franska mot Mata Hari, om hon verkligen var sin representant, efter vad hon hade hävdade.

greps Mata Hari den 13 februari 1917 i Frankrike och avrättades genom arkebusering den 15 oktober efter att ha dömts för spioneri för Tyskland. Eftersom ingen familjemedlemmar hävdade Mata Hari kropp, det gavs till museet anatomi i Paris, men har sedan försvunnit utan någon förklaring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.