Vem är Henry VIII?

Henry VIII var en engelsk monark från 1509 till sin död 1547. Under hans regeringstid, utlöste Henry VIII den protestantiska reformationen i England, med långvariga konsekvenser för England och Europa i allmänhet. Han bidrog också med ett antal andra saker att Storbritanniens historia. Han är dock mer känd för sin äktenskapliga vanor, sex hustrur av Henry VIII är ett ämne av stort intresse för sina biografer. När Henriks födelse, han hade en äldre bror, Arthur, som var ämnad att bli kung. Det antogs att Henrik skulle gå in i kyrkan, och han var försedd med en utmärkt utbildning. Jämnåriga Henry VIII beskriver honom som en fulländad, intelligent, mycket atletisk man som var också en skicklig musiker. Hans bror gifte sig med Katarina av Aragonien, i ett försök att förbättra relationerna mellan England och Spanien. 1502 dog Arthur, placering Henry närmast i tur för tronen.

Henry hamnade gifta sig med Katarina av Aragonien, efter en påvlig dispens förvärvades. Två kröntes den 21 April, 1509. 1533 växte missnöjd Henry VIII med hans första hustru, och han krävde en ogiltigförklaring av deras äktenskap. Påven vägrade, och Henry inledde en brytning med Rom som till sist ledde stora religiösa reformer i England. Enligt Henry blev kungen kyrkans överhuvud i England, och kraften i kyrkan var urholkats kraftigt. Denna strid mellan Rom och England ledde till många saker, bland annat inrättandet av Church of England och ett avbrott i de vänskapliga relationerna mellan England och Spanien. är regeln om Henry VIII präglas av ett ökat intresse för upptäckt och innovation. Monarken föddes som den nya världen skulle bli upptäckt, och han insåg värdet av att bygga upp flottan och främja innovation i Storbritannien. I vissa avseenden var Henry VIII riktigt radikal, som arbetar för att förena England och Wales, skapa en separat brittisk kyrka, och att etablera England som en stormakt. Han jämfördes ofta med ett lejon, särskilt på senare år när han blev ganska tung och lite ond, enligt vissa konton.

I hans äldre år, blev Henry VIII mycket mer tyrannisk, och nästan paranoid i vissa avseenden. Vissa historiker misstänker att han kan ha lidit av syfilis, vilket säkerligen skulle förklara mycket av hans beteende, tillsammans med medicinska problem har drabbats av hans barn. Hans många fruar visar en sida av hans rastlösa personlighet, men Henry VIII var också ansvarig för många avrättningar och andra brutala handlingar. Efter hans död blev Henrik efterträddes av sin son Edward VI. Hans son gjorde aldrig det till vuxen ålder, och följdes av Lady Jane Grey, som regerade i endast nio dagar innan den ersattes av Henriks dotter Mary. Efter Marias död, Elizabeth I, den sista Tudor monark, anslutit sig till tronen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.