Vad är en Stängnät?

Termen stängnät är mest förknippas med en uppsättning av attityder, beteende och mode tillskrivs vissa kvinnor av 1920-talet. Även om de flesta tycker att den ursprungliga stängnätet är en amerikansk skapelse, Storbritannien faktiskt myntade termen stängnätet före 1920-talet. Stängnätet var en ung kvinna försöker lämna boet, flaxa med vingarna i besvärliga sätt som hon försökt att nå mognad.

För många stängnätets var förenad med många olagliga klubbar som sålde alkohol under förbudstiden. Men hon var mycket mer än bara en kvinna som drack och ofta rökt. Stängnätets på många sätt symboliserade den unga kvinnan i tjugoårsåldern avslag konventionell feminint beteende. Det var mest uppenbart i kläder och frisyrer. Stängnätets utgjutit restriktiva kläder av korsetter och istället gynnat en pojkaktig figur i klänning stilar och stilar UNDERPLAGG. Hon kan bära nallar och bysthållare som faktiskt trycks brösten inåt för att minimera sin figur. Förutom den hemlines av klänningar föll strax under knäet, och midjemått var ofta helt saknas. Sådana kläder och bristen på ironclad underkläder ansågs ofta chockerande. Ännu senare, klänningar med högre hemlines och en Linjebyggnad blev ganska normalt slitage. Liksom, några gick tillbaka till corseting, alltså kvinnor hade mer fysisk frihet och lättare andning.

Hairstyle och var ganska "okonventionella" först. Bob, en kort, nästan manlig snitt som brukade haka längd var ett handels-up på långa, långa hår som måste nålas och placeras med pigor eller av omfattande personlig insats. Make-up användes i, säger vissa, överskott, med mörka läppar och tunga eyeliners och pulver.

Flappers var öppna för mer fysisk intimitet, då kvinnor före dem under ett decennium. Faktum petting och kysser ansågs relativt normalt beteende. Ändå är det många som då hette denna mycket lös och tvivelaktig moral. Men var petting ofta så långt tidiga sexuella beteende gick, och många kvinnor fortfarande väntade tills äktenskapet ha samlag. Som i varje generation, mönster av sexuellt beteende var varierande.

F. Scott Fitzgerald populariserade kraftigt stängnätets rörelsen i många av hans noveller. I synnerhet "Bernice Bobs håret," diskuterar beslutet om huruvida en kvinna kommer att ge efter för stängnätet stil och ge upp hennes vackra flätor. Dessutom var vissa skådespelerskor som Clara Bow exempel på stängnät skådespelerskor.

ansågs Stängnätet rörelse och homosexuella gånger gick med den under 1929 med uppkomsten av den stora depressionen. I själva verket visar på iögonfallande konsumtion, liksom av njutningslystne flappers inte uppmuntrades mycket. Men även flappers ansågs ofta som hedonistisk och dumt, var deras arv till kvinnor genomsyrar tanken att kvinnor inte behövde agera konventionellt. Egentligen kan okonventionella beteende firas snarare än föraktad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.