Vilka Sherpa?

Sherpa är en grupp tibetaner som flyttade över Himalayans till Nepal runt 1500 CE. Deras äldsta bosättningen är Pangboche, som tros ha byggts på 1700-talet. De är väl anpassade till kraven på hög höjd som lever, och deras förtrogenhet med Himalayas berg lett till antagandet av bergsklättring samfundet som guider. När man hänvisar till en guide, "sherpa" är inte aktiverat, att skilja den etniska gruppen från yrket. Sherpas som agerar också som guider är i hög efterfrågan, särskilt för Everest expeditioner.

Ordet kommer från det tibetanska shar betyder "öst" och pa , som betyder "människor". Sherpa eller Sharpa är "människor från East ", eftersom de färdades över bergen för att bosätta sig i Nepal. En manlig medlem i gruppen kallas Sherpa, medan en kvinna är en Sherpani.

Många Sherpa är buddist, förmodligen föra religion över med dem från Tibet. De lever som jordbrukare och uppfödare, och även spinna och väva ylle. Fysiskt Sherpa tenderar att vara tjock och mycket stark, med mongoliska drag. De talar sitt eget språk, även kallad Sherpa, som är relaterat till tibetanska. Sherpa kultur innehåller sin egen unika kök och traditioner som utvecklades efter hundratals år av Himalaya levande.

Användning av Sherpa människor som guider började när europeiska upptäcktsresande började resa genom Himalayans. Sherpa har anpassat sig väl till som guider, eftersom de kände till området mycket väl, och de hade anpassat sig väl till de ibland svåra tillstånd. Det har föreslagits att Sherpas faktiskt har en större lungkapacitet, vilket gör att de fungerar på låga syreförhållanden.

Med tiden började utforskare att använda generiska sherpa att hänvisa till någon sorts guide eller porter. Etniska Sherpa är oftast att föredra eftersom de vet att vädret och historia i Himalaya mycket väl, och de erbjuder ett flertal tjänster utöver bara transporterar gods. Sherpas kan hjälpa till att organisera mat, nätverk med andra Sherpa, och de erbjuder omfattande guidning. Fungerar som en sherpa är en mycket respektabel karriär som väcker en hög lön för både män och kvinnor.

En av de mest kända Sherpas som också var Sherpa är Tenzig Norgay, som guidade Edmund Hillary om sin lyckade klättra Everest 1953. Många Sherpas fortsätta att leva traditionellt, komplettering av inkomst av byar med verksamhet guider. När Everest summited framgångsrikt började vissa Sherpas också informella tävlingar att se vem som kunde klättra berget snabbast, eller som skulle kunna uppnå klättra utan syrgas. Som grupp Sherpa är en viktig del av Nepals ekonomi och historia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.