Vem är Dian Fossey?

Dian Fossey är en amerikansk zoolog som är känd för sitt arbete med gorillorna i Rwanda. Hennes karriär var tyvärr kortades ned när hon mördades 1985, under omständigheter som ännu inte lösts. Flera stiftelser och organisationer bedriver minnet av Dian Fossey i deras naturvårdsarbete, inklusive The Dian Fossey Gorilla Fund International. Hon anses vara en av "Leakey's Angels, en grupp av noterade kvinnliga forskare som arbetat i Afrika med stora apor.

föddes hon 1932 i San Francisco, och från en tidig ålder, hon hade ett intresse i zoologi och veterinärmedicin. Hon kämpade med kurser, men i slutändan blir en arbetsterapeut på 1960-talet. Men Fossey var aldrig riktigt glad för detta arbete, och hon började dras till Afrika och arbetet Louis Leakey, en paleontolog som gjorde en rad uppmärksammade upptäckter. Under 1960 gick hon till Leakey med avsikt att få ett jobb med gorillor, och 1967 var hon arbetar i Demokratiska republiken Kongo, senare flyttade till Rwanda som svar till oroligheter.

Fossey studerade tekniker för Jane Goodall, en välkänd schimpans forskare och kolleger Angel. Dian Fossey ville utforska den naturliga livsstil av gorillor, men att göra det, var hon tvungen att få djuren vana vid henne. Hon modellerade hennes fältarbete stil på Goodall's, upprätta en förbindelse med gorillorna, så att de kände sig bekväm runt henne. Hon bröt också ner många missuppfattningar om gorillor, visade att de kunde vara kärleksfull och mild, och att fall av gorilla våld var knutna troligen till självförsvar, inte en i sig våldsamma natur. Som konservativa, Dian Fossey var kontroversiell. Hon var en aktiv motståndare till att hålla gorillor i djurparker och forskningsanläggningar, och hon sköt till mer skydd av gorillor. Till skillnad från många naturvårdare, vägrade Fossey att stödja eller främja turismen, med argumentet att det skadar djuren mer än det hjälpte dem. Hon krockade också upprepade gånger med tjuvjägare, och blev offer för våldsamma hot.

Den 26 December, 1985, Fossey hittades död i sin hytt med en svår huvudet sår . Medan vissa personer föreslog att hon hade dödats av tjuvjägare, hävdar andra att tjuvskyttar förmodligen skulle ha mördat henne i skogen, i stället för i sitt läger, och att hon kan ha dödats på grund av sin radikala konservativa åsikter. Oavsett omständigheterna kring hennes död var, begravdes Dian Fossey med sina gorilla vänner, på en kyrkogård hon hade fastställts för organ från djur som dödats av tjuvskyttar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.