Vad är en charlatan?

Charlatan är ett engelskt lånord från franskan, vilket motsvarar en säljare av läkemedel. " Vid närmare undersökning framgår det franska ordet kan bero på en italiensk term ciarlare vilket innebär snabba prata eller prattling. En charlatan i den engelska bemärkelse är inte bara en säljare av läkemedel, men säljer värdelösa mediciner, som grundar sina krav till effekten av dessa läkemedel på osanna påståenden eller pseudovetenskap. Synonymer till ordet charlatan omfatta säljare orm olja, kvacksalvare och kvacksalvare.

Dokumentation över charlatan verksamhet går tillbaka till tidigt 17th century. En särskilt berömda parisiska charlatan var Tabarin. Han skulle inrätta utarbeta visar, spelar och pantomim för att hök värdelösa mediciner. Sådana visar fungerade inte bara som väg för charlataner att sälja sina varor, utan även gav underhållning till folket. Ofta lockade folksamlingar, och några personer i publiken kan vara "planterade" arbetar för kvacksalvare att göra falska påståenden om hur underbar en specifik produkt.

Charlatans i Nya världen var vanligt faktiskt. Resande försäljare, särskilt som gräns utökade skulle flytta från avveckling till uppgörelse och med utmärkta kunskaper som talare, skulle sälja olika bota alla mediciner. Några försäljningsargument var så trovärdigt att folk köper produkten kan hitta symptom förbättras genom placebo effekt. Bra charlataner gjorde sina vinster och snabbt gått vidare, för att undvika att kastas ut från stan för att sälja mediciner som inte fungerade. I modern tid tar ordet charlatan på olika konnotationer och hänvisar till kvacksalvare medicin. Det kan vara en nedsättande term planade på dem som läkemedel praxis alternativ, av dem som tar en traditionell västerländsk syn på medicinen. Det kan också hänvisa till någon som ställer som medicinsk personal. Exempelvis har den ökade charlataner i plastikkirurgi världen varit värt att notera. Människor utan verklig medicinsk kompetens kan erbjuda Botox injektioner eller andra, vanligtvis inte den riktiga medicinen, till mycket låga priser, att dra nytta av dem som inte har råd att se en legitimerad läkare för sådana behandlingar. , den traditionella charlatan smidigt prata säljare, inte har försvunnit helt. Men nu standard medium för en sådan person är infomercials. Det skulle vara svårt att exakt mäta antalet produkter som säljs av infomercials som har överdrivna påståenden och jagar människor som är i störst behov av hjälp. Stora antalet formler viktminskning, akne förebyggande, anti-aging krämer, och en mängd andra produkter är svåra att räkna.

Läkare kan ibland stödja dessa produkter, men oftast framställs som att de effektivt av människor som ser ut som läkare, kanske folk bär lab rockar. Timslånga program ägnas åt den senaste universalmedel, och verkar vara stödd på legitim vetenskap. Det kan vara svårt att läsa det finstilta om sådan reklam, t. ex. för produkter viktminskning som fungerar "i kombination med diet och motion. " Ökningen av infomercials för medicintekniska produkter har förvandlats kvacksalveri till en industri, med många charlataner som bra på båda, och redo att sälja nästa onyttig produkt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.