Vem var Sawney Bean?

Var förvarnade: Följande artikel är väldigt hemsk och inte för svag i hjärtat!

Sawney Bean (eller Beane) var chef för en legendarisk klan inavlade kannibaler som bor i en grotta i Galloway, Skottland i det 16th århundradet. Historien om Sawney Bean noterades bekant i mitten av 18-talet publikation om brottmål kallas Newgate Kalender . Den outlandishness i många delar av berättelsen och avsaknaden av bestyrka räkenskaperna eller bevis leda historiker att ifrågasätta sanningshalten, eller åtminstone att misstänka att Newgate Kalender version var betydligt överdrivet. Däremot slog berättelsen sjukliga fantasi för allmänheten och har varit en favorit skräckhistoria i århundraden. Sawney Bean och hans familj har inspirerat så moderna klassiker skräckfilm som The Texas Chain Saw Massacre (1974) och The Hills Have Eyes (1977).

Newgate Kalender berättar att Alexander "Sawney" Bean var son till arbetare. Som ung, trött han av arbetet inom familjen och sprang iväg med en kvinna. De två bosatte sig i en grotta och började ett liv av laglöshet. De fick barn och barnbarn, genom incest, tills familjen numrerade 48, och gjorde sitt uppehälle genom att råna, mörda och cannibalizing resenärer som passerade vägen. Den Bean familj var förmodligen i stort i 25 år, under vilken tid lokalbefolkningen försökte och avrättades många oskyldiga människor i deras sökande efter den skyldige bakom alla försvinnanden. Den som mött Sawney Bean och hans familj aldrig levt att berätta om det. Deras uppgörelse inte dra någon uppmärksamhet, eftersom det var djupt inne i en grotta som var delvis dold under högvatten.

Så småningom, överlevde en man ett möte med Sawney Bean klanen, att hans fru inte. Han mötte upp med en stor grupp män från mässan han nyss lämnat och berättade om sina erfarenheter. Som ett resultat, sänds Kung James VI av Skottland jakt parti och Sawney Bean familjen upptäcktes till slut och ställas inför rätta efter mord beräknas vara i tusental. Sin lya, då upptäckte innehöll rikliga bevis på thievery och kannibalism. Varje familjemedlem avrättades utan rättegång.

Berättelsen om Sawney Bean har många problematiska aspekter för historiker. Först och främst finns det inga primära uppgifter om händelsen. Olika versioner, som förekommer främst i billigt tryckta pamfletter från 18th century, varierar mycket i detaljerna. Näringsexperter har hävdat att 48 kannibaler inte kunde ha överlevt i 25 år utan att döda betydligt fler människor än Sawney Bean familjen påstås ha dödats. Som "Sawney" var ett generiskt namn för skottar vid denna berättelse först kom ut, har några spekulerat att Sawney Bean historien var påhittade i sin helhet som anti-skotska propaganda.

Trots att det saknas belägg för att någon del av Sawney Bean legenden är sann, försäljare av skräck underhållning och turistnäringen i Skottland och England fortsätta att utnyttja den. En Sawney Bean utställning kan ses i London Dungeon Wax Museum, liksom i Edinburgh Dungeon i Skottland. Bennane Cave i Ayrshire, tidigare Galloway, påstås vara den grotta där Sawney Bean och hans familj gjorde sina hem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.