Vem är Karl Marx?

Karl Marx var en tysk filosof och ekonom mest känd för sin filosofi kallas marxism. Den grundläggande filosofin bakom Marxismen är en anti-kapitalism inställning som mot materialism och olika samhällsklasser. Karl Marx tillbringade större delen av sitt liv att studera och skriva om historia, ekonomi och politik.

Karl Heinrich Marx föddes i Trier, Preussen den 5 maj 1818. Hans föräldrar, Heinrich Marx och Henriette Presbury Marx hade sex andra barn, men endast tre av dessa-Jenny, Laura och Eleanor-levt över barndom. Heinrich Marx var en judisk advokat, men konverterade till lutherdomen eftersom han inte fick praktiken lag som en Judisk. Karl Marx döptes en luthersk vid sex års ålder.

Karl Marx tog en doktorsgrad i filosofi 1841 från University of Berlin. Marx 'filosofiska åsikter var starkt påverkad av Georg Hegels arbete och av Unga hegelianer. Unga hegelianer ägnades åt att försöka att radikalt förändra preussiska envälde och organiserad religion. Marx ansåg att klasskampen fanns grund av uppdelningen av sociala klasser och han trodde att religionen var en mänsklig uppfinning med starka sociala inslag.

1842, Karl Marx blev redaktör för en liberal demokratisk tidning kallad Rheinische Zeitung . När regeringen förbjöd tidningen, han och hans nya brud, Jenny von Westphalen, reste till Paris. Marx gift Jenny 19 juni 1843. Han skrev ekonomiska och filosofiska manuskript i Paris och detta arbete publicerades 1844. Den Manuskript innehöll Marx filosofi att privat ägande var inte bra för mänskligheten som den alienerade känslan av gemenskap.

Efter Paris, Marx och Jenny bodde i Bryssel och sedan London. London, skrev Karl Marx Den tyska ideologin med Freidrich Engels. Den grundläggande filosofin i denna bok är att den ekonomiska och sociala frågor inflytande produktionsmedel och utveckling av materialism. Marx och Engels mest kända verk, 1848's Kommunistiska manifestet , orolig för att ett kommunistiskt samhälle skulle vara slutresultatet av en historia om klasskamp mellan arbetstagare och företagare.

Karl Marx tillbringade större delen av sina dagar passionerat engagerade i frågor om ekonomi och social historia. Han sades vara illa berörd av hans hustru Jenny död i cancer 1881 vid 67 års ålder. Marx dog vid 65 års ålder av vad som rapporterades som naturliga orsaker den 14 mars 1883.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.