Vem är Julius Caesar?

Julius Caesar var utan tvekan den störste av diktatorerna i Rom, förhandsavgörande från 49 f. Kr. till 44 f. Kr. . Under sin korta regeringstid Rom förvandlades från en republik till ett imperium, och han satte på väg att Rom var att följa till dess nedgång och slutliga sammanbrott.

Julius Caesar föddes år 100 f. Kr. till en elit familj, och från en tidig ålder hade fördelen av utbildning. Caesar familj spåra sin härstamning tillbaka till Aeneas av Troja, och genom honom till gudinnan Venus. Ursprunget till hans namn, Caesar, är okänd, med ett antal olika teorier som ger förklaringar. Dessa inkluderar det faktum att han dödat en elefant, att han hade en hel hår, att hans ögon var grå, eller att han föddes med kejsarsnitt, som alla beskrivs med ord som liknar i ljudet Caesar .

Efter en kort stint som en överstepräst Jupiter gick Julius Caesar militären. Han gjorde snabbt ett namn för sig själv som en modig soldat och listig befälhavare. Under sin tjänstgöring i det militära, inträffade en av de historiska anekdoter Julius Caesars liv: historien går att under en tur över Egeiska havet, tillfångatogs Caesar av pirater. Medan fängslad gjorde Caesar ett löfte till piraterna att om han skulle ta sig fri, skulle han återvända till korsfästa dem alla. Piraterna krävde en tribut av tjugo talenter guld, som Caesar sa åt dem att öka till femtio, så värdefull gisslan var han. När han slutligen släppa gjorde Caesar tillbaka med en armé, fångade pirater, och korsfäst dem, trogen sitt ord. När han slutligen återvände till Rom, Julius Caesar gjordes en tribun, påbörjar sin väg politisk storhet. Han lämnade snart militären, och började bedriva sin politiska karriär med sin full energi. Caesar slut fann han vald Pontifex Maximus, en religiös position med stor makt och auktoritet. Han fortsatte att spela en skicklig omgång politiken, bli en PRETOR och vinna respekt hos många.

Julius Caesar nästa vände sevärdheter att bli konsul i den romerska republiken, och blev så småningom en konsul tillsammans med två andra , utgör den första triumviratet med delad makt. När Julius Caesar konsul passerat, återvände han till det militära området, ledde erövringen av Gallien som han är särskilt känd. Den galliska krig pågått i många år, och under dem Julius Caesar visade sig alla att han var en av de mest briljanta militära sinnen eran. I slutet av krig kanske en miljon fiender i Rom hade dödats, och hela regionen var under Roms domän. I 50 f. Kr. Julius Caesar fick order att återvända till Rom och överlämna sin armé. I stället gick han över Rubicon och uppvigla ett inbördeskrig. Året därpå utsågs han till diktator i Rom. För de närmaste åren Julius Caesar fortsatt att vidga gränserna för Rom, bistå Kleopatra i inbördeskriget i Egypten, och invadera Mellanöstern och Afrika.

På grund av hans överseende ställning mot fiender, var Julius Caesar relativt omtyckt för en i hans ställning. Senaten gav honom stora hedersbetygelser under hela hans regeringstid, men vissa förband i senaten ogillade hans styre, och började konspiration mot honom. Den 15 mars kallades Ides of March i den romerska kalendern, i 44 f. Kr. , en grupp av sammansatta senatorer, Caesar till dem, och dödade honom. Ingår i de sammansvurna var Marcus Junius Brutus, en favorit för Caesars, och andra i rad på arvet. Traditioner varierar om hur Caesar reagerade när han ser Brutus i mängden, men det återspeglar hans bestörtning, som uttrycktes i den numera berömda linje från Shakespeare, "Et tu, Brute?"


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.