Vem är Ferdinand Marcos?

Ferdinand Emmanuel Edralín Marcos föddes den 11 september 1917 och dog den 28 september 1989. Han valdes till president i Filippinerna 1966 och störtades från makten 1986 i en massiv, men oblodig revolution. Som ung juridikstuderande, Marcos greps och dömdes för mord på Julio Nalundasan , en man som hade två gånger besegrat Marcos far till en plats i nationalförsamlingen. Under sin fångenskap, studerade han för 1938 filippinska Bar examen, och fortsatte att ta emot en av de högsta poängen i testet: s historia. Han överklagade då sitt fall till Högsta domstolen och vann.

Marcos, liksom många unga män av perioden, kallades för bekämpning av den filippinska armén när andra världskriget bröt ut. Han passar dig som en underrättelseofficer och därefter deltog i Bataan dödsmarsch, där tusentals av filippinska och amerikanska soldater, av vilka en del redan var drabbad av malaria eller på annat sätt skadats, har drabbats av en förrädisk 30 sjömil (42 km) vandring som beställts av chefen för japanska ockupationen. De fick ingen mat eller vatten och missbrukades intensivt.

Marcos hävdade ofta vara en av de främsta gerillan ledarna under andra världskriget, som återberättar många hjältedåd mot fienden. Kritiker hävdar dock att dessa historier är rena påhitt. Hur det än må vara, lanseras Marcos en imponerande politisk karriär snart efter kriget. Han valdes till kongressen och snabbt fick tillträde till senaten. Efter fyra år som senator, uppsteg han till ordförandeskapet.

Enligt de flesta konton, Marcos första mandatperiod som statschef var inte dåligt. Det fanns stora förbättringar i infrastrukturen, var stabiliserade statsfinanser, och utrikespolitik var säker. På den förmodade styrkan i hans framförande därför var Marcos omvaldes för en andra mandatperiod.

Tyvärr massiv val överskridanden, som vissa säger berodde på Marcos "rösta-köp och andra allmänna val bedrägeri, lett till högre inflation och en devalvering av den filippinska peso. Naturkatastrofer drabbade landet ena efter den andra. Påståenden om nepotism, samt transplantat och korruption, kastades mot förvaltningen. Aktivist studenter började kalla för reformer. Kommunistiska partiet på Filippinerna återuppstått. Atmosfären på dagen var laddad och presidenten svarade med kraft. Student rallyn var tår-gasade, och 1972, undantagstillstånd deklarerades.

Krigslagar, som varade i över nio år, avbröts effektivt förordnande om habeas corpus, vilket innebär att "subversiva", eller någon som talade mot administrationen, nu kunde rutinmässigt plockas upp och fängslade utan någon form av due process. Studenter, journalister, misstänkta kommunister, även politiska motståndare var alla placeras i fängelser. Berättelser om tortyr, våldtäkt och andra typer av missbruk frodas. Medierna blev ett hårt styrda regering vägguttaget och val sågs som något annat än fars.

1981 Marcos officiellt upphävts krigslagar, delvis för att förbereda ankomsten av Pope John Paul II till landet . Däremot sågs detta som en mestadels ytlig handling av oppositionen, eftersom ingenting egentligen förändrats. Två år senare, Marcos "politisk rival Benigno Aquino Jr mördades på plattan i Manila International Airport. Två miljoner filippinare visade sitt stöd genom attening massa begravningar för de döda statsman. Detta mord är till stor del ses som en katalysator för Marcos regimens fall.

1986 var Marcos slutligen störtades från makten genom en oblodig revolution deltagit i miljontals filippinare. Människor från alla samhällsskikt, från studenter till nunnor och präster, trängdes på gatorna i fyra dagar, ber om Marcos avgång. Under denna period, pålitliga bundsförvanter inom förvaltningen började en systematisk avhopp och soldater som kallades in för att "kontrollera folkmassorna" vägrade att öppna eld. Ferdinand Marcos och hans familj tvingades fly till Hawaii för sin säkerhet, har beviljats en säker passage av den amerikanska regeringen. Presidentpalatset genomsöktes av en ilsken folkmassa. Den Marcoses åtalades senare för förskingring.

Ferdinand Marcos dog av njure, hjärta och krämpor lunga i Honolulu den 28 september 1989. Hans hälsa hade redan fattiga blir ännu under sin mandatperiod, och det är teori var att den stress som skapas genom föll hans regim i hög grad bidragit till hans nedgång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.