Vad är skillnaden mellan kreol och Cajun?

I USA är södra Louisiana en av de mest kulturellt skilda områden av landet. Detta område är hem till Cajuns och Creoler. Även personer som regelbundet höra orden Creole och Cajun , när de gäller människor och mat från detta område, men många är inte medvetna om skillnaderna mellan kreol och Cajun. När man hänvisar till personer skillnaderna mellan kreol och Cajun är många. En Creole är en del av en viss ras människor i södra Louisiana. Världen Creole kommer från det spanska ordet, Criollo , som ungefär översätts till infödda eller lokal , och användes att beskriva saker som ingick i den nya världen under de tider som de spanska och franska kontrollerade Louisiana.

Så småningom ordet Creole för att beskriva de människor som fötts eller kommit till den nya världen. Slavhandeln förde över en stor mängd "people of color" från Västafrika och några av dem också hade rötter som sträckte sig tillbaka till Europa. När Afro-europeiska blandas med fria människor av färg i Louisiana som flyttade från Haiti och Västindien, har resultatet blivit kallad Creole . I motsats till en kreol, är en Cajun en ättling till en Acadian. Den Acadians var en grupp franska nybyggare i nuvarande Nova Scotia och New Brunswick, Kanada. När engelska fördrev Acadians från Kanada 1755, flyttade de till den franska kolonin Louisiana. När Acadians anlände till Louisiana de blandas med de spanska, franska Creoler, tyskar, Native-amerikaner och anglo-amerikaner. En ny etnisk grupp Cajuns utbröt är en blandning av människor. Förutom skillnaderna mellan kreol och Cajun människor, finns det skillnader mellan deras mat, som är många gånger klumpas ihop i en grupp. Skillnaderna mellan kreol och Cajun mat är parallella med skillnader i Creole och Cajun människor. Kreolska maten är afro-europeisk karaktär med en urban känsla från sina franska anor och Cajun mat har ett franskt inflytande som måste återuppfinna av Acadians när de började med jordbruk i Louisiana.

Även om skillnaderna mellan kreol och Cajun lyfts fram, är det viktigt att notera att eftersom mer tid går skillnaderna är suddig ihop och orden har mycket likartade innebörd. Med den blandning av människor, kulturer och mat i södra Louisiana, är det mycket svårt att säga att någon viss person eller sak är uteslutande Cajun eller uteslutande Creole.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.