Vilka olika typer av fetter?

typ av fett du förbrukar kan påverka din hälsa. Men med många olika typer av fett kan det vara svårt att avgöra vilken typ av fett som är bäst att konsumera. I allmänhet, typ av fett är differentierade genom molekylär struktur, men egentligen behöver alla en känna till är nyckelbegrepp som kommer att hjälpa en bestämma den bästa typ av fett att använda i sin kost.

Typ av fett kan delas in i följande kategorier: mättade fetter, enkelomättade fetter, fleromättade fetter och fettsyror. Fettsyror ytterligare delas upp i essentiella fettsyror och transfettsyror. Den andra grupperingen av typen av fett innehåller den typ av fett från mättade, enkelomättade och fleromättade källor.

Essentiella fettsyror är den typ av fett i kroppen de flesta behov. Dessa inkluderar fett från flera källor, och kallas ofta för Omega 3-fettsyror och Omega 6 fettsyror. De anses viktigt eftersom kroppen behöver dem för att fungera väl, men de måste erhållas genom konsumtion.

Typ av fettsyror som anses väsentliga kan härledas från vissa vegetabiliska oljor, oljor tillverkas av korn som linfrö olja, och fiskolja. Man kan också få del av den här typen av fettsyror genom att äta saker som fisk, grönsaker och säd.

Den värsta typen av fetter är härdade eller delvis härdade fetter. Dessa fetter är mest sannolikt att öka kolesterolvärden om regelbundet förbrukas. Den kemiska process som orsakar hydrering har kopplats till hjärtsjukdomar och andra sjukdomar. Den bästa typen av fett är enkelomättat fett, som raps eller olivolja. Dessa har visat sig minska dåligt kolesterol.

Fleromättade fetter finns också i att sänka det onda kolesterolet, men de kan också något lägre goda kolesterolet också. Typ av behandlade fetter fleromättade innehåller solrosolja och safflorolja, och de flesta andra oljor mutter. Också majsolja är typiskt fleromättad.

Mättade fetter oftast härrör från källor av kött eller mejeriprodukter. De är ofta betraktas som ett bättre val än delvis härdade fetter. Det är till exempel smör anses vara bättre för hälsan än de flesta margariner.

Hälsa experter tyder typ av fett ska passa följande profil:
  • enkelomättade fetter bör göra upp de flesta av fett man äter.
  • fleromättade fetter bör användas med måtta .
  • Mättade fetter bör vara minst användas.
  • Delvis härdade fetter och kemiskt framställda transfettsyror bör undvikas.
  • Livsmedel som innehåller essentiella fettsyror uppmuntras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.