Vilka är symtomen på kolera?

Kolera, en infektion som orsakas av Vibrio cholerae bakterien orsakar ofta enbart mild sjukdom hos patienter som, trots att infekterade patienter med få symptom kan fortfarande passera bakterien vidare till andra. Mellan fem och 10% av befolkningen smittade utvecklar svårare symtom av kolera vilket kan leda till döden om patienten inte behandlas. Lyckligtvis kan sjukdomen förebyggas med några grundläggande hygien, och vacciner finns även i vissa regioner i världen där kolera är endemisk.

Folk brukar bakterien som orsakar sjukdomen genom att konsumera dåligt sanerad vatten eller mat som har hanterats av någon med kolera. Det tar 24 till 48 timmar för bakterierna att föröka sig i tarmen och sedan symtomen på kolera uppstå. Under aktiv kolera infektion kommer bakterierna spridas i patientens avföring, och patienten kan sprida smittan till andra människor.

Det kännetecknande för kolera ihållande vattnig diarré. I svåra fall, vänder diarré grå och mulen, och beskrivs ofta som har en "ris vatten" utseende. Dessutom kan patienter utveckla ben kramper och kräkningar. Om kolera tillåts fortsätta, symptom av kolera bli mer extrema som patienten börjar uppleva uttorkning. Patienten kommer att utveckla överdriven törst, producerar mindre urin, har en snabb puls, och så småningom faller i koma och dö. Feber är inte kopplad till kolera.

När människor i områden där kolera är vanligt igen tecken och symptom av kolera, bör de söka läkarvård så snabbt som möjligt. Läkaren kommer att rehydrera patienten med orala vätskor och en vätska droppa, och läkaren kan administrera antibiotika för att döda bakterierna. Ju längre patientens fall av kolera är den tillåts fortsätta, desto mer allvarliga potentiella komplikationer för patienten, inklusive frågor som njursvikt.

Risken att smittas av kolera kan minskas genom att använda vatten som har blivit behandlade eller kokt omedelbart före användning, tvätta händerna regelbundet och med hjälp av god hygien vid matlagning. Orala vaccin som ger ett visst motstånd till kolera finns också på vissa områden. Folk måste komma ihåg att det är möjligt att vara smittad av kolera, utan endast att ha milda eller obefintliga symtom, och i områden där kolera är endemisk, skulle någon kunna vara bär på bakterier, oavsett om han eller hon är visar symptom av kolera. Resenärer bör vara särskilt försiktig om att resa i områden med endemisk kolera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.