Vilka är orsakerna till håravfall?

För många människor är den första tanke som kommer till början av deras huvud rör håravfall. Det är aldrig en trevlig upptäckt att lägga märke till ett par extra hårstrån i handfatet eller en gallring lapp i vad som en gång var glänsande lås. Fast det är ofta bara en del av åldrandet, det finns flera skäl till håravfall. Lyckligtvis finns det också några effektiva behandlingar.

Håravfall kan hända med män, kvinnor och även barn. I stor utsträckning, är processen genetiska. Om håravfall eller skallighet är en del av din familj sjukdomshistoria, oddsen är goda att du kommer att drabbas av samma konsekvenser. Å andra sidan kan skallighet att förvärras av ett antal omvärldsfaktorer.

Till exempel är det inte ovanligt att folk tappar håret efter sjukdom eller en större operation. Många sjukdomar kan orsaka en person att förlora lite av sitt hår, och i dessa fall kommer det ofta växa tillbaka när sjukdomen passerar. Kvinnor är kända för att förlora en viss mängd hår efter en graviditet. Dessutom, bakteriella eller svampinfektioner är vanliga orsaker till håravfall.

Eftersom de flesta människor inser, cancerpatienter tvingas genomgå kemoterapi eller strålning behandlingar nästan oundvikligen förlora en del av hela håret. Däremot kan andra läkemedel orsaka samma villkor. P-piller, anti-depressiva, och blodförtunnande medel har visat orsakerna till håravfall. Ibland när ett läkemedel inte längre behövs, kommer håret tillbaka. På samma sätt kan byta läkemedel minska håravfall.

Det finns andra, mer vanliga, orsaker till håravfall. Chock och stress kan få dig att tappa hår, som kan dålig näringstillförsel. Överdriven användning av varma curling strykjärn eller torktumlare blåsa skada håret. Det har länge varit känt att de kemikalier som används för att skapa en permanent skadar en sund hårbotten.

Hår är känslig och skör. Tight papiljotter används regelbundet, kopplingsfläta och cornrows kan orsaka stora skador. Ärrbildning sker när håret dras tätt bort från hårbotten, och är ofta av sådan svårighetsgrad att håret aldrig kommer att växa upp igen. Vissa människor, omedvetet eller i sömnen, vrida eller dra ut sitt hår.

Det mest kända orsaken till håravfall är manligt håravfall. Detta är ett ärftligt syndrom, och hos män, leder till en vikande hårfäste och gallring på ovansidan eller baksidan av huvudet. Kvinna håravfall, men mindre ofta nämns, är också vanligt. För kvinnor tenderar håret för tunn på ett ganska allmänt takt över hela huvudet.

Att förlora håret finns ingen anledning att förlora ditt sinne. Över disk, utvärtes behandlingar innehållande läkemedlet minoxidil är effektiva i håret åter tillväxt. Rogaine ® är den mest kända av dessa produkter. De arbetar inte för alla, och kan ibland orsaka en brännande känsla i hårbotten. Minoxidil produkter är säkra för både män och kvinnor.

Ett läkemedel som tillverkats speciellt för män kallas Propecia ®. Den finns med receptbelagda, i tablettform, kan och måste tas upp till sex månader innan håret börjar komma tillbaka. Det är mycket effektivt i nästan nittio procent av alla fall, men kvinnor får aldrig ta Propecia ®. Varningar om detta läkemedel anges att kvinnor som överväger att skaffa barn bör inte ens hantera Propecia ®.

Om ingenting annat fungerar, och håravfall orsakar stor stress och påfrestningar, finns det gamla, reservlösning metoder. Peruker, tupéer och väver finns lättillgängliga. Även för de som vill helt nytt hår, kirurgiska pluggar hår kan planteras i hårbotten. Det sistnämnda är en relativt lång och kostsam procedur, men i de flesta fall kommer att undanröja den tanken på "hår idag, borta i morgon. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.