Vad är nasofaryngealt Carcinom?

nasofaryngealt cancer är cancer i nasofarynx, som är det område där näsan och kanalerna öra möta upp i halsen. Cancer i denna del av kroppen skiljer sig från andra cancer i munnen eller svalget. Det är en relativt sällsynt form av cancer som kan vara svåra att upptäcka i sin linda.

Normalt börjar denna form av cancer med mutation i skivepitelceller av öroninflammation. Dessa mutationer orsakar onormala celler att växa utom kontroll och tumörer form. En nasofaryngealt tumör kan vara svåra att se och kräva undersökning av en öron-näsa-hals (ÖNH) specialist eller otolaryngologist. Ofta kommer ENT läkaren in ett endoskop genom näsa eller svalg se bakom patientens mjuka gommen.

nasofaryngealt cancer är inte att förväxla med orala cancerformer, strupcancer eller bihålor cancer, som börjar i bihålorna eller näshåla. Även om det faller under kategorin av huvud-halscancer, kan den omfattar en rad cancersjukdomar som alla börjar på slemhinnor beklädnader i mun, näsa och hals. Nasofaryngealt cancer är ett särskilt villkor, med ursprung i nasofarynx.

Det finns få, om några, symptom på tidig nasofaryngealt cancer, eller NPC. Detta är en anledning villkoret kan vara svårt att diagnostisera i sin början etapper. När man får symtom omfattar de blodiga nasal ansvarsfrihet, huvudvärk, dubbelseende, nästäppa på endast en sida av näsan och en klump i halsen som orsakas av en svullen lymfkörtel. Hörselnedsättning på ena örat kan också tyda på sjukdomen. Alla som har dessa symptom bör kontakta en läkare.

nasofaryngealt cancer är en ovanlig cancer i större delen av världen. Det är diagnosen oftast i Asien, norra Afrika och bland inuiterna i Alaska. Vissa forskare har noterat liknande kostvanor bland dessa målgrupper de alla nog att inkludera en kost rik på salt, köttkonserver, fisk och grönsaker. En teori till varför dessa livsmedel kan öka risken bygger på upprepad inandning av kemikalier som släpps ut när nitrat-rika livsmedel är kokta.

Även asiatiska människor har den högsta förekomsten av sjukdomen, asiater som konsumerar en Western diet har mindre sannolikhet att utveckla nasofaryngealt cancer. Denna del experter tror stärker mat teori. En släkthistoria av sjukdomen väcker också risken, liksom en sjukdomshistoria som omfattar Epstein-Barr-viruset. Medan orsakerna till anslutningen är okända, har medicinska studier visat spår av Epstein-Barr-viruset i nästan alla nasofaryngealt cancerceller.

män berörs av nasofaryngealt cancer oftare än kvinnor. De flesta med sjukdomen diagnostiseras i åldern 30 och 55. Denna typ av cancer är känt, dock ibland förekomma i afrikanska barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.