Ska jag använda Online Stödgrupper?

Online stödgrupper kan vara en otrolig välsignelse för människor att hantera alla möjliga frågor, från fysiska funktionshinder, till sjukdom, psykologiska trauman, helt enkelt försöker ta reda på nästa steg i livet. Online stödgrupper erbjuder ett antal konkreta fördelar jämfört med traditionella stödgrupper, men det finns nackdelar också. I slutändan, online stödgrupper är lämpligt eller inte beror på den specifika situationen, men i nästan alla fall finns det inte skada att gå med en grupp eller ett antal grupper för att se om någon positiv förändring kommer från medlemskap.

Den underliggande förutsättningen för en stödgrupp är helt enkelt att ha en grupp individer som alla delar en egenskap eller gemensam historia möts för att diskutera det och hjälpa varandra i ideella sätt. I vissa fall kan en stödgrupp kan underlättas genom ett professionellt, men i allmänhet gruppen underlättas av en icke-professionell, eller helt enkelt underlättas av gruppen själv, i vilket fall det kallas i allmänhet särskilt som en självhjälpsgrupp.

Stödgrupper erbjuda olika människor olika saker, men många människor ansluter sig till den känsla av katharsis de får från att dela sina bekymmer med andra som förstår dem, och från att ha möjlighet att lära av andra som kan ha redan behandlade frågor man försöker ta itu med. Den första typen av grupp, där katharsis är det viktigaste målet, i allmänhet är inriktad på människor som har ett mer tillfälligt tillstånd, som exempelvis de som nyligen har förlorat en nära anhörig. Den andra typen av grupp, där information är den största gruppen, i allmänhet inriktad på de som lider av en sjukdom, eller de som har ett anlag de hittar betungande.

På grund av arten av stödgrupper, ofta vad man kommer att få stöd för är pinsamt. Av denna anledning är det många som har svårt att gå stå ansikte mot ansikte med andra människor, som oftast är främlingar. I detta fall onlinesupport grupper blir en utmärkt möjlighet till anonymitet, vilket kan vara mycket attraktiva för dem som söker hjälp. Online stödgrupper också ta bort geografi som ett hinder för att konstatera dem som lider av ett liknande tillstånd, så att människor som önskar en grupp för en mer esoterisk orsaka en chans att hitta hjälp.

Samtidigt finns det några mycket verkliga problem med online stödgrupper. För en sak, att hitta en stödgrupp som är idealisk kan vara ganska svårt. Vissa online stödgrupper innehålla vilseledande information, medan andra lockar folk som är där bara för att röra upp problem. Vissa till och med locka dem som är där under falska förespeglingar, helt enkelt som ett sätt att locka fram sympati från andra medlemmar i gruppen, i vad som har kallats Münchhausen av Internet.

Fortfarande bra online stödgrupper finns, och de finns för praktiskt taget alla tillstånd under solen. En sak att titta efter när du bläddrar igenom online stödgrupper är vad som kallas hög grupp sammanhållning, som är i vilken grad gruppen har bildat en gemenskap. Detta kan enklast ses i hur länge medlemmar stanna kvar, med de bästa grupperna online support innehåller många medlemmar som för länge sedan ha segrat över vad förde dem till gruppen i första hand, men har bott runt för att hjälpa andra att uppnå vad de var kunna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.