Har Bras Verkligen orsakar bröstcancer?

Det korta svaret på den frågan är nej, orsakar behåar inte bröstcancer. Studier av bröstcancer och cancer i allmänhet är mycket utmanande, och ingen kan egentligen peka på en orsak särskilt för cancer. Det finns dock några tydliga riskfaktorer för bröstcancer som forskarna har enats om efter år av studier. I motsats till "fakta" i kedjebrev ni kanske har läst, riskerna för saker som bh, implantat och underarmssömmar deodorant har ännu inte bevisas genom vetenskapliga studier.

brouhaha över behåar och bröstcancer utlöstes 1995 då två män publicerat en studie där de hävdade visat ett positivt samband mellan behåar och bröstcancer. Tyvärr är denna studie ett klassiskt exempel på ett mycket vanligt problem i vetenskap: tendens att koppla korrelation med orsakssamband. Den grupp av kvinnorna i studien var för liten för att dra några slutsatser om huruvida behåar cancer orsakar bröst, och högre bröstcancer hos kvinnor som använde behå hade kunnat hänföras till ett antal faktorer.

I studien tittade en 4. 700 amerikanska kvinnor i fem större städer, och den har kompletterats med en studie av kvinnor i Fiji. De amerikanska kvinnorna hade högre cancer priser i allmänhet än kvinnor i Fiji, och författarna felaktigt beslutat att detta berodde på att amerikanska kvinnor är mer benägna att bära BH. Naturligtvis kvinnor i Fiji är befriade från många riskfaktorer för bröstcancer, till exempel vita kvinnor löper den största risken för bröstcancer, särskilt när de bor i städer med ett brett utbud av miljöföroreningar, precis som kvinnorna i denna studie.

någon enskild sak kan sägas orsaka bröstcancer. Vissa riskfaktorer är kön, ålder, hereditet, genetiska förändringar, och ras. Kvinnor som har barn tenderar att vara mindre benägna att drabbas av bröstcancer och bröstcancer har också samband med hormonersättningsbehandling, alkoholmissbruk, hög vikt, och en dålig utöva rutin. Bras av alla stilar inte har samband med bröstcancer i hundratals studier som omfattar miljontals kvinnor över hela världen.

Många forskare tror att miljögifter kan vara en betydande faktor i alla typer av cancer, däribland bröstcancer. Människor som vill undvika cancer bör försöka leva en hälsosam livsstil, särskilt om de har hög risk. En läkare kan ge mer information om risken för bröstcancer och han eller hon vill gärna diskutera frågor om vad som kan orsaka bröstcancer.

Även behåar inte orsakar bröstcancer kan du välja inte att bära en behå av andra skäl. Men om obehag är det främsta hindret bär en BH, kan du överväga att få en professionell passande att se till att du bär rätt storlek. Det finns också ett antal olika bandet stilar, samt trådlös bh, för kvinnor som inte tål bygel bh. I sista hand är beslutet att bära en behå eller inte är din, men låt inte pseudovetenskapliga påståenden skrämma bort dig från stöd plagg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.