Vilka är symtomen vid prostatit?

prostatit, en inflammation i prostatakörteln, kan åtföljas med en rad olika symtom, beroende på orsaken till inflammation. Det är viktigt för personer med symptom på prostatit att söka behandling från en urolog eller allmänläkare, som symptom på prostatit liknar dem av flera andra sjukdomar i manliga genitalia, och det är viktigt att få rätt behandling. Det finns heller ingen anledning att lida med symtom när en behandling är tillgänglig.

Vanliga symptom på prostatit är: ett frekvent behov att urinera, smärtsam urinering, obehag omkring könsorganen, smärtsamma utlösning, ett brådskande behov av att urinera , ledsmärta och ömhet eller svullnad i prostatakörteln. Dessa symtom kan också förknippas med trötthet, illamående, feber, frossa och kräkningar när inflammation orsakas av en bakterieinfektion.

Som framgår av den relativt generiska karaktär symptomen på prostatit, detta tillstånd kan ibland vara en utmaning att diagnostisera. En läkare kan kulturen urin eller prover från prostatan för att leta efter bakterier, men ibland inflammationen inte är associerad med bakterier, i vilket fall orsaken är oklar. En läkare kan också rekommendera ytterligare tester, t. ex. ett blodprov för sexuellt överförda infektioner för att utesluta andra möjliga orsaker till symtomen, som många sexuellt överförbara infektioner är förknippade med liknande symtom. Njurproblem och urinvägsinfektion kan också orsaka liknande symptom.

bakteriell prostatit kan vara kronisk eller akut. Akut bakteriell prostatit onsets plötsligt, och kan behandlas med antibiotika läkemedel. Den kroniska formen av detta tillstånd kan vara förenade med återkommande urinvägsinfektioner, och den kan kräva mer aggressiva och ihållande behandling. Former av prostatit utan bakteriell orsak kan behandlas på olika sätt, och patienter med denna form kan uppmuntras att få regelbundna prostata prov för att kontrollera om tidiga tecken på prostatacancer.

När symptomen av prostatit utvecklas skall ett möte ske med en läkare så snart som möjligt. Under läkarbesök, ska patienten gå igenom alla symptom med läkaren, och avslöja de senaste sexuell aktivitet eller läkemedelsanvändning. Läkaren kommer att göra en fysisk undersökning som omfattar en prostata kontroll, och ta prover för att ställa diagnos. Om symptom på prostatit är allvarliga kan läkaren förskriva läkemedel för att hantera de symtom innan behandlingen börjar gälla, t. ex. muskel relaxers eller smärtstillande medel för att minska smärtan vid urinering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.