Vad bör jag veta om Swaddling?

Swaddling är en gammal praxis förpackning spädbarn i filtar eller linda trasor. Det bidrar till att trösta ett spädbarn, och oftast ger dem möjlighet att sova längre. Att vara insvept säkert gör ett barn känner sig säkrare.

Swaddling har alltid varit vanliga i europeiska och asiatiska kulturer. Det har nyligen hittat en förnyelse i popularitet i USA. Attachment parenting rörelser, tillsammans med oro för plötslig spädbarnsdöd (SIDS), har lett till en ökad medvetenhet om fördelarna med linda. Det finns flera märken av linda filtar finns, samt speciellt konstruerade "ficka" filtar med kardborreband flikar på sidorna för att linda lättare.

Innan ett barn föds är det fastställt i moderlivet. Utrymmet är trångt, mysig och varm. Barnet är då föds in i en kall värld där den har möjlighet att slaga över armar och ben om vilt. Detta kan vara en mycket skrämmande upplevelse för en ny spädbarn. Swaddling kan återskapa upplevelsen av livmodern genom att säkra en spädbarnets armar och ben nära sin kropp. Swaddling filtar hjälper också att hålla ett barn varmt, låsning i kroppsvärme.

Swaddling har många fördelar. Det kan hjälpa ett barn att hålla en jämn kroppstemperatur. Yngre barn har ännu inte ett sätt att dämpa detta själva. En swaddled baby sover längre, eftersom de hindras från uppseendeväckande och vaknar upp sig. Swaddling kan vara ett bra sätt att lugna en kinkig baby, eftersom linda gör barn känner sig trygga och säkra. Den kontrollerar också att barnet av misstag klia sig med sina naglar.

Swaddling kan också minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Spädbarn bör inte gå till sängs med några mjuka sängar. Detta beror på att barnet kunde vända till strö eller av misstag dra en filt över sitt ansikte och kväva. Swaddling hjälper till att förhindra detta. En swaddled barn fortfarande hålls varm, men kan inte dra linda över sitt ansikte.

Det finns vissa risker med linda. Den första är höftledsdysplasi, på grund av det höga trycket på linda runt barnets ben. Genom att inte hålla ett spädbarn swaddled länge, bara gör det för en timme eller så åt gången, kan denna risk vara nästan helt förnekas. Ett annat alternativ är att linda armarna tätt, men att lämna benen lös. Risken överhettning kan vara något högre för en swaddled spädbarn. Om swaddling en baby, tänk på temperaturen på miljön och välja en swaddling filt detta. Det finns massor av lätta tyg alternativ.

Vissa barn måste anpassa sig till idén om linda. Det kan också ta ett par försök för nya föräldrar, eller nya vårdgivare, att lista ut hur man korrekt linda ett spädbarn. De flesta barn växer ifrån linda vid fyra månaders ålder, en del mycket tidigare. Genom att när ett barn börjar lära sig att välta, även av misstag, linda bör upphört. Vissa barn räkna ut snabbt hur man arbetar vapnen ur även de mest säkra linda. För dessa barn kan eventuellt linda tidsram vara otroligt kort.

Riskerna med linda en baby är minimala, om vårdgivare är noga med att kontrollera för överhettning och löst linda benen. Det kan fungera bra för lugnande spädbarn lider av kolik, eller bara har en kinkig period. Viktigast kan linda ett spädbarn ger ett sätt att uppnå detta längtat efter drömmen av nya föräldraskap-sömn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.