Vad är kronisk venös insufficiens?

Kronisk venös insufficiens är ett tillstånd som påverkar nerver i kroppen och blodflöde. För att förstå villkoret är det viktigt att förstå hur blod rinner i en människas kropp. Artärerna är ansvariga för att transportera blod, som innehåller syre, till alla delar av kroppen från en patients hjärta. Men det stoppar blodflödet inte där. Istället venerna måste transportera blodet, som nu har fråntagits sin syre, tillbaka till utgångspunkten-i hjärtat.

Ibland venerna skadas eller för svag för att flytta tillbaka blod till hjärtat effektivt. När detta inträffar är det villkor som utvecklar kallad venös insufficiens. När det inträffar under en lång tid är det kallad kronisk venös insufficiens.

benmusklerna har en viktig roll att spela i att driva blodet tillbaka mot hjärtat. När en person står upp, benet vener har ett hårdare jobb på grund av effekterna av tyngdkraften. I ett sådant fall skall venerna förlita sig på hjälp från musklerna för att flytta tillbaka blod uppåt och mot hjärtat. Arbetar musklerna genom att pressa venerna i både en persons fötter och i benen, hjälpa till att flytta blodet uppåt. Ven ventiler arbete att se till att blodet flyter uppåt och inte gå i fel riktning, de nära när musklerna slappna av, hålla blodet från att gå åt fel håll.

Walking hjälper till att hålla en persons muskler , vener, och ventiler fungerar väl för transport av blod tillbaka till hjärtat. Det omvända kan vara sant när en person har sittande eller stående under en längre tid. I detta fall får hans blod pool i hans ben och fötter, och blodtrycket genom benet vener kan öka. Detta kan inte vara så illa på kort sikt, men på lång sikt kan venerna sträcka, försvaga, och skadas.

När en person har kronisk venös insufficiens, kan han upplever svullnad ben och vrister samt onormalt hårt ben, särskilt på kalven området. Han kan också märka ben trötthet och rastlöshet, och benen får ont eller känner smärta, särskilt under eller efter promenader. En person med kronisk venös insufficiens kan utveckla åderbråck också.

Behandling för detta tillstånd beror på dess svårighetsgrad. I milda fall, stödstrumpor och livsstilsförändringar kan hjälpa. I andra fall kan kirurgi, ablation, eller kemisk behandling vara nödvändig. Kirurgiska alternativ inkluderar ven strippning, bypass-kirurgi, ventil reparation, angioplastik och stentning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.