Vad är generaliserat ångestsyndrom?

Generaliserat ångestsyndrom (GAD) är ett psykologiskt tillstånd som tillhör en familj av ångest, psykologiska störningar karakteriseras av att ångest är en viktig del. Människor kan utveckla generaliserat ångestsyndrom i alla åldrar, med villkoret att vara ungefär dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män. Det finns ett antal behandlingar som kan användas för att motverka detta tillstånd, beroende på de närmare detaljerna av patienten, och det finns ingen anledning att lida av GAD utan behandling.

Personer med generaliserat ångestsyndrom upplever konstant känslor av oro och ångest som inte nödvändigtvis kretsar kring en viss sak. De kan känna att de måste vara ständigt beredd på katastrof eller katastrof, med betoning ut om allt från pengar till sociala situationer. Vissa människor utveckla panikattacker och andra tecken på svår stress, och dessa i sin tur kan vara en orsak till oro, eftersom patienten kan känna sig obekväma i det offentliga för att han eller hon är orolig för att utveckla en panikattack.

Utöver ångest, kan patienten utveckla även trötthet, sömnsvårigheter, rastlöshet, otålighet, huvudvärk, illamående, kräkningar, överdriven svettning, och irritabilitet. För vissa patienter kan graden av ångest vara relativt låg, men i andra, orsaker generaliserat ångestsyndrom en störande grad av ångest, vilket gör det svårt för patienten att leva ett normalt, aktivt liv. Om detta kvarstår i mer än sex månader, behöver patienten behandling. En diagnos kan tillhandahållas av en psykiater, som kan erbjuda något behandlingsalternativ för patienten.

Flera typer av läkemedel kan hjälpa till med generaliserat ångestsyndrom, bland annat ångestdämpande medel som kan användas för att hantera ångest och relaterade symtom, tillsammans med antidepressiva läkemedel, vilket kan hjälpa patienten att uppnå en mer balanserad mentala tillstånd. Man tror att GAD har sitt ursprung i hjärnan, i form av problem med signalsubstanser och balansen av kemikalier i hjärnan, och användningen av läkemedel kan bidra till att återupprätta en mer normal nivå av dessa kemikalier få patienten att känna sig säkrare.

Psykoterapi kan även hjälpa till med generaliserat ångestsyndrom. Sessioner med en terapeut kanske kan hjälpa en patient komma åt orsaken till ångest, och för att hantera specifika situationer och frågor, t. ex. önskan att kunna gå ut och umgås med vänner. Psykoterapi kan användas som ett alternativ eller komplement till läkemedel, beroende på patientens och den behandlingsform av patientens psykiater.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.