Vad är amyotrofisk lateralskleros?

ALS är en sjukdom som påverkar muskler, hjärnan och nervsystemet. Även känd som Lou Gehrig's sjukdom, den försvagande tillstånd kan orsakas av flera olika faktorer, som genetiska anlag, immunsystemet fel system, och överproduktion av glutamat i kroppen. Personer med sjukdomen upplever ofta betydande muskelkramper och svaghet, samt svårigheter att tala och svälja. Inte behandlas kan det leda till förlamning, demens, och med död. Det är viktigt att söka ledning av en kunnig läkare när uppleva några eller alla av symptomen på amyotrofisk lateralskleros.

En individ i ett tidigt skede av amyotrofisk lateralskleros ofta visar ett antal uppenbara symptom. De flesta människor upplever betydande muskelsvaghet och symtom av trötthet i början av sjukdomen. Som motoriska nervceller försämras och musklerna börjar förtvina, personer lider ofta av kramper och ryckningar i ben och armar. Många människor har svårt att prata och svälja på grund av skadade muskler i tunga och svalg.

eftersom sjukdomen fortskrider, människor tappar ofta förmågan att stå eller sitta upp utan hjälp. Många människor upplever fullständig förlamning på grund av omfattande muskelskada. Andningen blir mycket svårt, och svälja mat och vätska är nästan omöjligt. Enskilda småningom kan visa tecken på demens, och långsiktiga amyotrofisk lateralskleros normalt orsakar död.

Det finns inget känt botemedel mot ALS, men att behandla sjukdomen i tidigaste skeden kan hjälpa fördröja utvecklingen och lindra vissa symtom. En utbildad läkare kan utföra en rad tester för att diagnostisera tillstånd, såsom blodprover, biopsier, och magnetisk resonans förfaranden avbildning. När ALS bekräftas som orsaken till en persons problem kan läkare förskriva läkemedel för att behandla symtom. Läkare ordinera vanliga läkemedel för att minska muskelkramper, trötthet och smärta. En drog som kallas riluzole har visat sig ge befrielse från glutamat-inducerad amyotrofisk lateralskleros.

Personer med sjukdomen ofta ha gå sessioner med sjukgymnaster, patologer tal och psykologer. Sjukgymnasterna hjälpa människor att bibehålla muskelstyrkan genom att skräddarsy särskilda träningsprogram till sin egen förmåga. Tal patologer kan hjälpa individer lära sig att tala så tydligt som möjligt trots sin sjukdom. Kuratorer och psykologer ge människor med uppmuntran och hjälpa dem att klara daglig kamp. Med hjälp av medicinering och stöd från medicinsk och psykisk hälso-och sjukvårdspersonal, många människor med sjukdomen kan anpassa sig till svårigheter och njuta av livet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.