Är Ghrelin Nivåer relaterade till fetma?

Ghrelin är ett hormon som finns främst i magen, även om det förekommer i andra delar av kroppen också. Under de senaste åren, ghrelin nivåer i den mänskliga kroppen har samlat en stor uppmärksamhet, som en länk fanns mellan hormon och kontroll av hunger. Medan forska ghrelin nivåer, fann forskarna att hormonet ökar hunger när den ökade i kroppen. Dessutom har höga nivåer av ghrelin konstaterats att undertrycka mängden fett som används av fettvävnad. Detta innebär att de med höga nivåer av ghrelin i deras kroppar inte bara kommer att känna sig hungrigare än de med låga nivåer, men kan bränna fett långsammare också.

Intressant, en studie från 2004 visade att personer med fetma tenderar att har lägre ghrelin nivåer än de som är smala. I tunnare individer dock ghrelin nivåerna tycks stiga mellan midnatt och gryning, då de flesta människor sover. Därför tunnare individer troligtvis sova hela denna period av ökad hunger. Detta har lett forskare att tro att feta individer kan ha ett problem med blodcirkulationen.

I en liknande anteckning, skall ytterligare undersökningar visat att sömnbrist också kan orsaka fetma. Detta verkar vara relaterade till en ökad aptit, som kan sporras genom ökad ghrelin nivåer. I själva verket framstår bristen på sömn kan orsaka att kroppen producerar mer ghrelin. Inte bara ghrelin stimulerar aptiten, men även det undertrycker bildandet av leption, som hjälper undertrycka aptiten.

Andra relationer har också visat på mellan vikt och nivåer ghrelin. En studie fann att personer som genomgår gastric erfarenhet bypass sänkte ghrelin nivåer. Personer som lider av anorexia nervosa, däremot, tenderar att ha högre ghrelin nivåer.

Trots att forskningen om ghrelin nivåer och de många intressanta resultat, forskare är fortfarande osäker på det exakta förhållandet mellan ghrelin nivåer och fetma. Nämligen är det fortfarande oklart om höga nivåer av ghrelin orsakar fetma eller om fetma orsakar ghrelin nivåer för att öka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.