Har Reading i svagt ljus skada dina ögon?

Enligt många vetenskapliga studier, läsa i svagt ljus kommer inte att skada dina ögon, även om vissa studier har kopplat dåliga ljusförhållanden med myopi. Men läser i svagt ljus kan orsaka ansträngda ögon, vilket kan göra läsaren obekväma, och därför är det en bra idé att inrätta en väl upplyst läsning utrymme för att göra behandlingen mer behaglig. Du kan också prata med din ögonläkare om du har specifika frågor, eftersom du kan ha en unik ögonsjukdom som kräver särskild uppmärksamhet.

Under 2007 två läkare publicerade en studie avslöja en rad välkända medicinska myter, bland annat tanken att läsa i svagt ljus orsakar ögonskador. Rachel Vreeman och Aaron Carroll tittat på ett flertal studier om syn och läsning och konstaterade att effekterna av behandlingen i svagt ljus är tillfälliga, inte permanenta. Med andra ord sätter någon som läser i låga ljusnivåer kan känna obehag som gör upplevelsen mindre kul, men detta obehag kommer att upphöra så snart den personen ner hans eller hennes böcker.

Ögat finner det ofta svårt att fokusera under svaga ljusförhållanden, vilket kan vara en orsak till ansträngda ögon för någon behandling i dessa villkor. Människor tenderar också att blinka mindre när man läser i svagt ljus, vilket kan resultera i en torrhet i ögat som känns obehaglig. Människor som gör en hel del läsning på natten ofta nog märka dessa problem och försöka motverka dem genom att skapa ett väl upplyst rum utan reflexer för att läsa på natten i komfort.

Vissa läkare är dock , menar att behandlingen i svagt ljus kan göra myopi allvarligare. Detta påstående backas upp med bevis såsom det faktum att många akademiker drabbas av närsynthet, och att de ofta läsa och arbeta under sämre ljusförhållanden. Det kan naturligtvis finnas andra orsaker till ökad närsynthet bland akademiker. Andra studier har också kopplat närsynthet och IQ, till exempel, trots att detta är ett klassiskt exempel på en situation där korrelation kan inte lika orsakssamband.

oftalmologer anser att behandlingen i svagt ljus ändrar inte funktion eller struktur i ögonen på något permanent. Med detta sagt finns det ingen anledning att läsa eller arbeta i dåliga ljusförhållanden, som tillfälligt ansträngda ögon är fortfarande irriterande och onödigt, särskilt när det lätt kan undvikas med bättre belysning. De bästa ljusförhållanden för att läsa är omgivningen, snarare än direkt, och det bör inte vara bländande i en läshörna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.