Vad är skillnaden mellan en ischemisk stroke och en hemorragisk stroke?

Strokes kan vara en av två typer: ischemisk stroke eller hemorragisk stroke. Det stora flertalet av stroke, som uppskattades till 80%, är av ischemisk typ. Ischemisk stroke innebär en förträngning av blodtillförseln till hjärnan och orsaka ett avbrott i syresättningen av hjärnceller. Hemorragisk stroke kännetecknas av bristning av ett blodkärl eller svåra skador på huvudet, vilket också orsakar ett avbrott i blodtillförseln, medan floden av blod irriterar och skadar vävnad. Hemorragisk stroke kan vara betydligt mer dödligt grund av snabbt insättande och de svåra skadorna som kan uppstå i en kort tid från bristning av ett aneurysm eller missbildningar.

Ischemisk stroke kan orsakas av ett antal faktorer. Det vanligaste är trombos, där en blodpropp begränsar eller stoppar blodflödet till en del av hjärnan. Uppkomsten av en ischemisk stroke orsakas av blodpropp kan vara mycket långsam, eftersom levra byggs upp över tid och gradvis minskar blodflödet. En uppmärksam läkare eller sjuksköterska kan upptäcka tecken på mötande trombotiska stroke och vidta förebyggande åtgärder. Ett antal sjukdomar och inflammationer kan orsaka bildandet av blodproppar i blodkärlen stora och små, och många patienter tar blodförtunnande medel som en försiktighetsåtgärd för att förhindra bildning av blodproppar.

Ischemisk stroke kan också orsakas av emboli, som inträffar när en blodpropp avbryter eller annan bit av skräp kommer in i blodomloppet, vilket blockerar blodflödet. Vanligtvis ischemisk stroke som orsakades av embolism har en mycket snabbt insättande, och när de driver sjukvård är det angeläget att räkna ut var emboli sitt ursprung i syfte att förhindra uppkomsten av ett annat slag. Embolism orsakas oftast av blodproppar, men andra bitar av material kan också vara boven i dramat, inklusive märg från brutna ben, fett, plakett från sjuka artärer, bakterier eller cancerceller. Hjärta incidenter kan också orsaka ischemisk stroke genom att minska blodflödet till alla delar av kroppen.

hemorragisk stroke kallas också hjärnblödning, och det inträffar när ett fartyg i hjärnan spricker eller börjar blöda. Hemorragisk stroke kan orsaka allvarliga skador, inte bara för att det begränsar blodflödet som en ischemisk stroke, utan också på att blod från den spricka eller skadade fartyg kan skada den omgivande vävnaden. Ofta bygger intercranial tryck upp vid hemorragisk stroke och måste minskas för att förhindra allvarlig skada. Trauma, blödningsrubbningar, vissa olagliga droger, och högt blodtryck kan alla orsaka dödlig buildups av blod i hjärnan och leder till hemorragisk stroke. Vissa slag, som kallas subaraknoidal slaganfall, orsaka blödningar i cerebrospinalvätskan runt hjärnan och en mycket snabb uppbyggnad av tryck som kan resultera i dödsfall eller koma.

Patient prognosen är mycket bättre när det gäller ischemisk stroke, som vissa hemorragisk stroke medföra en chans för döden så hög som 50%. I alla fall ett snabbt ingripande, samvetsgrann förebyggande, och bra efter stroke vård är avgörande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.