Vad är Tweed?

Tweed är en typ av tyg av grov, vävd ull. Det får eller inte får använda en kypertbindning, eller diagonal, väva. Fiskben, en twill mönster där den diagonala vinkling av väva suppleanter, är populärt i tweed. Många tweed tyger använder också trådar med olika färger för att skapa en attraktiv "Heather" effekt.

Tweed sitt ursprung i Skottland, och dess namn kan bero på samverkan med Tweed flod som flyter genom den skotska gränsen, en gång i textil center. Namnet tweed är också relaterad till twill -eller Tweel i Scots-så den exakta historien av begreppet är oklart. Tweed tradition hand färgats med lokala naturliga färgämnen och handvävt. Färgämnen för traditionella lyxen tweed kan komma från sådana växter som mossor, lavar och björnbär.

Tweed har en ganska lös väv, vilket gör den smidig och bekväm. Det är populärt för informella ytterkläder, eftersom den är slitstark och väderbeständig. Senaste årtiondena har tweed bagage och med tennisskor utöver de mer traditionella jackor.

Harris Tweed, kanske den mest kända sorten, är fortfarande handvävda i hemmet, men garnet är spunnet och färgat av maskin. Harris Tweed sker på Yttre Hebriderna öar i Skottland. Magee Donegal, en irländsk kläder tillverkare och återförsäljare, gör en rad av handvävda Donegal Tweed kläder, men många av deras produkter är vävd av maskinen.

Även den stora majoriteten av tweed plagg är tillverkade av ull, silke tweed också existerar. Det liknar ylle sorten inte bara i den typ av vävning, men också i grovhet på garn och en kombination av olika färger. Silke tweed är mer lättviktig än ull tweed och kan användas för varmt väder jackor och tröjor. Det är mer vanligt förekommande i damkläder än i herrkläder. Vissa sommaren tweed använda en blandning av ull och silke.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.