Vad är en Bard?

En bard är en historieberättare och vanligtvis musiker, närmare bestämt från Gaelic traditioner i England, Skottland och Irland. Dock roll Bard förekommer i många kulturer, från Dalang i Indonesien till griots i västra Afrika. Genom historien har skalden varit förenad med andlig makt och magi, samt med att bevara historien om en kultur och förklara ursprunget till naturen.

Termen "Bard" kommer från en tidig Gaelic ord som ungefär betyder "att sjunga beröm. "Ursprungligen hade termen en nedsättande innebörd, föreställande en ODÅGA eller övergående sångerska. Som bardic tradition i den keltiska världen framåt, skalden blev en källa för muntlig historia samt musik och komedi. Vissa barder kan också utföra trick, och arbetade som allt-runt underhållare till adeln. Många av de keltiska barder var också den förste författare, deras fåtal skrivna kompositioner är det mesta vi autentiskt har från det gamla traditioner som inte har ändrats över tiden. I Västafrika höll griots en roll ganska likt barder. De fungerade som historiker och berättare, ofta i sällskap med kungliga och adliga familjer i Afrika. Eftersom man i vissa afrikanska kulturer, är tal anses ha enorma och mystiska krafter, griots troddes ha ovanliga andliga förmåga. Många traditionella afrikanska naturen legender har förts vidare genom tradition griots, som fortfarande frodas i vissa ställen idag.

Skalden spelar en enorm roll i att förstå den antika världen. Efter nedgången av det romerska riket, mycket av världen in i en lång, långsam period av gradvis nedgång i utbildningen, skrift och kulturella strävanden. Folk slutade att lära sig läsa och skriva, och det vetenskapliga arbetet i stor tänkare avtog. Historien blev en muntlig tradition över hela Europa, och det var barder som höll den vid liv. Passing ner berättelser om deras förfäder som de vandrade från stad till stad, lyckades barder att hålla liv i den gamla historier och uppfinna nya.

Bards på den första one-man teaterföreställningar, i många avseenden. Till skillnad från de grekiska och romerska teatern, som dock högt utvecklade, behövde en kör och ett stort antal tecken och ceremonier, kunde barder fängsla en publik med sin röst, sin historia och sin musik. I samma tradition som alla stora berättare, kunde barder spela sin publik som en luta. Sin förmåga som artister är troligen det som främjas de förslag som de hade övernaturliga förmåga, de skulle kunna transportera sin publik i historien, något som liknar magi i tänker på den tiden.

Bards finns fortfarande i dag, på många platser och former. I Indonesien, den stora marionett-mästare ger historia, samhällskritiska, tjänster andlig och komedi genom sina lysande soloframträdanden av skugga dockteater. Hela Europa och Amerika har barder blivit författare och filmare, med en bred och mer hållbar duk som att smärtan deras berättelser. När det gäller betydelsen av bardic tradition i den moderna kulturen, är det inte så konstigt att Shakespeare, som de flesta experter anser vara den största dramatiker i historien, ofta kallad The Bard.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.