Vad är Nierika?

nierika är en form av andlig konst används av Huichol folket. Den moderna nierika består av bitar av färgat garn som fästs på en runda eller fyrkantiga underlag, i utsmyckade symboler eller bilder som gallrats från andevärlden. Under de senaste åren nierika har gjort sin väg till städer i Mexiko, och därifrån till omvärlden, och har fascinerat folk med sin djupa skönhet och Intricacy. Det Huichol är en inhemsk grupp som finns i västra Mexiko i Sierra Madres. De nummer ungefär 7. 000, och mer än hälften av befolkningen har flyttat till städerna i Mexiko sedan 1960-talet. Det Huichol har en rik muntlig tradition, och har motstått förvärva kulturen i väst, behålla sitt eget tydliga språk och religiösa traditioner. Den världsbild av Huichol är djupt shamanistisk, och från barndomen flesta Huichol lärs att regelbundet kommunicera med den andliga världen. Denna kommunikation sker genom starka ritualism och en vacker användning av symboler. Den nierika är den mest synliga av denna symboliska kommunikation med andevärlden.

Nierika är inte bara används för att beskriva den faktiska fysiska artefakten, men är också Huichol ordet för gud. Nierika pryda alla typer av heliga platser i Huichol liv, från tempel till heliga grottor till xiriki helgedomar varje hus har. Traditionella nierika kan ta många olika former, där varje har olika roller. En nierika kan vara antingen kvadratiska eller runda, med hål i mitten. Square nierika anses bön mattor för förfäder, medan de mer vanliga runda nierika ses som åberopar en förfader eller gud. En traditionell typ av nierika kallas namma. På spanska De kallas ofta Ojo de Dios , eller Guds ögon. The God's Eye bestod av ett galler av pinnar som vävs med garn, med ett öga i mitten. Namma var konstruerat så att Gud skulle titta ut genom hålet i mitten på en supplikant som han bad.

På 1960-talet den traditionella nierika började bli utförligare, både med införandet av mer färgglada garner, och en önskan hos invandrade Huichol att försörja sig i sin nya stad hem. 1962 i Guadalajara, ett antal stora format nierika visades, ger allmänheten sin första inblick i denna fantastiska form av andlig art. Den första offentliga nierika var ganska enkelt, och gjort i en ganska traditionell stil. Under åren blev dessa nierika mer och mer komplex, så småningom nå status de har i dag, där de finaste exemplen visas på museer som konst.

nierika använder sig av symboler och bilder från Huichol myt struktur. Det Huichol använda peyote ritualistically bättre inblick i andevärlden, och från dessa uppdrag sätta upp bilder på det andliga planet som ska visas i deras nierika konst. Nierika är en ständig påminnelse om den andliga verklighetens beskaffenhet, som Huichol ser som en oändlig uttryck för bön och förstå mot det gudomliga. Peyote samlas som ett uttryck för denna bön, det är intagna som en form av bön, med andevärlden är slut i bön, nierika är utformat med bön, och den finns som en bön som fysiskt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.