Vad är Jazz?

Jazz är en av de få konst som kan anses riktigt American. Grundades främst i söder under 1800-talet, denna form av musik var det första betydelsefulla African American bidrag som skulle höras över hela världen. Den ständigt föränderliga natur och lös reglerna tillåter det att vara flexibel och därför lönsamt att besökare i alla åldrar.

Kombinationen av en redan etablerad African American population med influenser från Västindien och Mexiko köpmän började integrera den populära mässingsorkestrar. Staden var hem till legendariska spelare som Louis Armstrong och Jelly Roll Morton.

Ljudet började resa över hela USA på 1920-talet och blev populär i stora städer som New York och Chicago. Nya aktörer använde pianot att kombinera en Ragtime känsla med redan etablerade ljud. James Reece Europa började experimentera med full orkestrar, ett verkligt bevis på den klassiska jazz improvization framöver.

Idag kan Jazz fortfarande höras ekande i Smokey klubbar i städer som Kansas City, Memphis och New Orleans, men en ny generation har börjat uppskatta ljudet av jazz och swing. Band som The Brian Setzer Orchestra, har Big Bad Voo Doo Pappa och Cherry Poppin 'Daddies tagit sitt eget modernt utseende på genre och dras i en mycket yngre publik.

Det är ett ljud som verkligen har påverkat alla typer av musik. Idag, krokar elektroniska DJ's och rappare lika "prov" eller låna från den berömda jazz låtar. Början på gatorna i New Orleans för att snurra på skivspelare på fester, är Jazz verkligen en amerikansk konstform, och en att vara stolt över.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.