Vad är IATSE?

IATSE står för International Alliance of Theatrical Stage Employees. Det är ett fackliga för icke-statliga aktörer i underhållningsbranschen, och ståtar med en lång historia. Det erkändes först 1893 och nu är förälder till över 400 lokala och regionala organisationer. IATSE är enda internationella i den meningen att vissa av dessa mindre fackföreningar finns i Kanada. De flesta av de regionala fackföreningar IATSE finns i USA.

IATSE naturligtvis har sina rötter erbjudande fackliga förmåner till dem som arbetade för levande scenframträdanden. Nu finns det ett antal fackföreningar som tillhör IATSE att arbeta i filmer och på tv. Några av dessa ingår fackföreningar för dem som utformar garderob, för bakom kulisserna arbetstagare, för människor som design-apparater, och för dem som tillhandahåller varken hår eller make-up-tjänster. De som tillhör en IATSE unionen måste betala årliga avgifter, men är då berättigade till hälsofördelar, investeringsplaner, och pensionsförmåner. Många produktioner fungerar bara med fackliga anställda, och varje grupp av anställda måste tillhöra en fackförening, eller andra grupper kommer inte att fungera.

unionen lönerna är normalt högre än de löner som erbjuds till icke-Workers Union, men att betala avgifter kan innebära att lönerna inte är lika hög som de verkar. Olika grupper arbetar på olika sätt. Generellt måste man kvalificera för medlemskap i unionen genom att arbeta en union jobb. Om man fungerar bara tillfälligt, måste han eller hon samlar ett visst antal timmar fackliga arbete före ansökan att vara en del av unionen.

För dem som är anhängare av fackföreningar, erbjuder IATSE webbplats en lista över teatrar som arbetar med fackliga medarbetare bara. Sedan fackliga medlemmar av något slag tenderar att hedra andra fackföreningar kan listan vara fördelaktigt. Webbplatsen beskriver också en historia av organisationen, som innefattar några små stunder för unionen. Liksom många fackföreningar, på 1940-talet IATSE hade anknytning till organiserad brottslighet. Den dåvarande ordförande IATSE, George Browne, dömdes för utpressning 1941.

Idag IATSE övervakas av Thomas C. Short, och ligger i New York City. Det finns också, 14 vice presidenter. Varje medlem unionen har dock en hel del självstyre, om saker som timmars arbete per dag, kompensationsnivå och regler för medlemskap. Med ökande teknisk utveckling i filmer, nya fackföreningar som tillhör IATSE är relativt vanliga. Särskilt de områden som rör datorgrafik och konst riktning, liksom film behandling, har genomgått stora förändringar sedan den ursprungliga IATSE unionen bildades.

I själva verket var den första organisation som heter National Alliance of Theatrical Stage anställda när det först började. Den nya fullständiga namn IATSE blev officiell 1995. Många känner det nuvarande namnet korrekt beskriver de många aktiviteter av olika fackföreningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.