Vad är Grunge?

Innan uppkomsten av grunge musik i mitten av 1980-talet fanns rak punk rock, heavy metal och så kallade "hair bands", som spelade en blandning av heavy metal och glamrock. Ett antal lokala band punkrock i Seattle musikscenen började experimentera med en blandning av heavy metal-riff och punkrock energi, påverkas av en grupp kallad The Melvins. Nya sound, utvecklades först i Seattle, featured tungt distade gitarrer och känslomässiga texter levereras i en opolerade och grynig stil. Detta föranledde en medlem av en Seattle-bandet Green River, till mynt ordet "grunge", även om han ursprungligen inte menar det som en komplimang.

Även om det fanns många lokala Seattle Post-punk band som utför grunge ljud i slutet av 1980, bara ett fåtal lyckades få nationell uppmärksamhet. Grunge band som Pearl Jam, Soundgarden, Mother Love Bone, Alice in Chains och legendariska Nirvana lyckades fånga uppmärksamheten hos vanliga etiketter. Den råhet av grunge ljud, vilket illustreras av Nirvanas Kurt Cobain och Pearl Jams Eddie Vedder, väckte en ny punk-liknande energi till den nationella musikscenen, och erbjöd många ofria tjugo-somethings en livsstil som motsvarade deras känslor av ångest och frustration. Den kultur som Grunge först blev populär är ytterst relevant för dess utveckling. Om åttiotalet var märkta, både ekonomiskt och i populärmusik, genom fåfänga, överflöd och rikedom, kultur och musik av nittiotalet utvecklades i bjärt kontrast till det. Besvikelse och personlig kamp var viktiga teman i grunge, fungerar som en kritik mot ytligheten i håret band och fadd popmusik.

Inom grunge rörelsen själv, det var informella subgenres. Grunge band som Alice in Chains lutade mig mot en alternativ heavy metal ljud, medan Nirvana svävade någonstans mellan punk och den framväxande emo ljud. Pearl Jam, å andra sidan, blev nästan mainstream med sin blandning av pop, garage och heavy metal. Ett antal grungeband avstått aktivt sin plötsliga kommersiell framgång, säger att pengar och berömmelse skulle vara skadligt för den sanna innebörden av grunge musik.

I mitten av 1990-talet hade grunge rörligheten på musik på en rad av förluster och umbäranden. Kurt Cobain, den karismatiske sångaren i Nirvana, uppenbarligen begått självmord efter år av fysiska och känslomässiga svårigheter. Andra grungeband föll samman på grund av drogmissbruk eller interna stridigheter bland bandmedlemmarna. Några av de ursprungliga grungeband, främst Pearl Jam, har fortsatt att göra, men deras nyare material inte alltid den särskiljande punk och emo energi av deras grunge år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.