Vad är Goth?

Goth betyder olika saker för olika människor, och det är konstant diskussion även inom goth samhället om vad som är och inte är goth. I princip kan goth avse såväl en genre av post-punk musik med en mörk och dyster ljud och föremål, och den subkultur som växte fram ur musiken. Goth har många influenser, inklusive den gotiska fiktionen om den 18: e och 19-talen och filmer skräck i början 20th century. De som identifierar goth som vanligtvis har en kärlek till färgen svart och för allt sjuklig, men de är en mycket varierad grupp människor.

Goth musik började som en avknoppning av punk och nya genrer vågen i slutet av 1970-talet och blomstrade på 1980-talet. Olika musikstycken karakteriseras som goth kan låta helt annorlunda, vissa melodiska och eterisk, och andra mer drivande och frenetisk, men de är alla allmänt sorglig och dramatisk. Den lyriska inslag i goth musik är oerhört viktigt. Det kan karakteriseras som inåtvänt och depressiva och är ofta fulla med makabra bilder och litterära och religiösa anspelningar. Det är ofta svårt att märka vissa band som goth, eftersom Goths som grupp tenderar att avvisa etiketter. Många band som starkt påverkat både visuella och akustiska inslag av goth estetiska, bland annat The Cure, Siouxsie and the Banshees och Sisters of Mercy, inte identifierar sig själva som goth och hitta termen begränsande.

Medan Goth är centrerad kring musik, det finns andra viktiga faktorer. Goths står ofta på grund av deras mode. Svart är den dominerande färgen, men även andra mörka nyanser, såsom lila, grå och röda, även funktionen tungt. Vit, men mer sällan sett, kan också vara en gotisk färg, på grund av dess dramatiska utseende, och dess anspelning på en begravning svepning. Svart smink, nagellack, och kraftigt retad hår är populära för både manliga och kvinnliga Goths.

Mycket goth mode, efter det estetiska gotiska litteratur och musik, hearkens tillbaka till en annan epok, speciellt viktorianska och Renaissance stilar. Religiösa symboler såsom kors och ankhs inslag i många goth kläder också. Personligt uttryck värderas i goth kultur, så många Goths leka med konventioner goth mode som passar deras personliga stil.

Goth är mer en estetisk än en ideologi , och det finns ingen enskild religiös eller politisk hållning som kan sägas vara typisk för kulturen. Goths tenderar att vara tolerant mot andra och att fokusera sin uppmärksamhet inåt snarare än utåt. Även goths ofta har ett dåligt rykte för att vara våldsam eller farlig anti-social, de flesta är kreativa, tänkande, och passiv, om pessimistisk, individer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.