Vad är en sötvatten Generator?

"Vatten, vatten överallt, och nary en droppe att dricka. " Gamla lastfartyg från år tillbaka varit skyldig att göra stora leveranser av färskt vatten för att upprätthålla besättningen på en lång resa. Ett fartyg som hade slut på dricksvatten skulle genomföra en sorglig besättning faktiskt. Idag är de flesta kommersiella fartyg utrustade med en sötvatten generator, en typ av förångare som omvandlar havsvatten till drickbart, friskt vatten.

Begreppet sötvatten generator är enkel; havsvatten förångas med hjälp av en värmekälla, som skiljer rent vatten från salt, sediment och andra element. Sötvatten generatorer använder ofta dieselmotorn jacka som värmekälla, men ånga kan också användas som en värmekälla. Eftersom sötvatten generatorer ofta använda befintliga värme för att köra, är kostnaden för verksamheten låg.

Det finns två huvuddelar i ett sötvatten generator, avdunstar en värmeväxlare i vattnet, och en annan kondenserar det färska vattenånga till dricksvatten. I kondensorn elementet är ånga kondenseras genom kylning, ofta helt enkelt med hjälp av kallt havsvatten för att kyla utanför enheten.

färskvatten generator bör innehålla en funktion för att övervaka salthalten i de bearbetade vattnet. Om salthalten överstiger en viss nivå, vanligen mellan en och tio delar per miljon (ppm) kommer färskvatten generator automatiskt tillbaka vattnet till matarledningen och placera den genom cykeln igen.

En färskvatten generator används alltmer i avsaltningsanläggningar, vanligtvis belägna i kustnära områden, som färskt dricksvatten till det lokala samhället. Dessa har blivit mycket vanliga i Mellanöstern, och används också i vissa Kalifornien samhällen. Mer avsaltningsanläggningar kommer sannolikt att byggas som en reaktion på torka, och oron över tillgången till vatten i växande städer. Men kostnaderna för avsaltningsanläggningar är höga, och anses av samfund enbart när den konfronteras med vattenbrist från traditionella källor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.