Vad är en Växelström?

växelström (AC) el är den typ av el som oftast används i hem och företag över hela världen. Det sägs att "alternativa" eftersom den vänder riktning i en elektrisk krets med jämna mellanrum, oftast flera gånger per sekund. Växelström skapas av en elektrisk generator, som bestämmer frekvensen av dessa svängningar. I USA är växelström som genereras vid 60 hertz, vilket innebär att de nuvarande suppleanterna 60 gånger per sekund.

Det finns ett antal skäl till varför de flesta elektriska kraftverk producerar AC snarare än DC eller likström, där elektroner flödet kontinuerligt i en riktning. Det första stora generatorer producera AC naturligt, så omvandling till DC skulle kräva ett extra steg och därmed en merkostnad. För det andra, och kanske viktigast, måste elektriska transformatorer ha växelström att fungera. Transformers är en viktig del av ett elnät, eftersom de utför uppgiften att öka elektrisk spänning för långväga överföring, samt att få spänning ner till en säker nivå för användning i bostäder och företag.

Transformers är enkla, billiga produkter, vanligast i kraft transformatorstationer och monteras på makt stolpar i närheten av bostäder. I en typ av makt transformatorstation, transformatorer ta måttlig AC-spänning som genereras av kraftverket och kraftigt öka spänningen för långväga överföring. Den höga spänningen gör att el kan transporteras mycket mer effektivt. Andra transformatorstationer minska spänningen i slutet av en kraftledning, och elektricitet är då ansluten till ett lokalt nät. Vid denna punkt, är spänningen minskade ytterligare, precis innan vi går in i bostäder och andra byggnader för att användas av konsumenter.

Växelström har också fördelen att vara enkelt att konvertera till DC. Detta är viktigt delvis på grund av många små hushållsapparater endast kan köras på DC. Många skrivare, bärbara datorer, och batteriladdare till exempel använda en nätadapter för att ändra hushållens växelström till likström. De adaptrar är utbytbara i viss utsträckning och oftast följer med apparaten av tillverkaren. Konvertera DC till AC, å andra sidan är en dyr process, vilket gör AC det bättre val för en standard form av elektricitet.

Vissa typer av kretsar använda växelström i första hand att förmedla information, snarare än överföra el. Information banor som de som används i telefon och radio anställa varierande mängder av spänning, ström och frekvens för att förmedla korrekt information. Dessa typer av AC-kretsar är inte särskilt effektiv, men detta attribut är faktiskt passar bra för information kretsar, eftersom syftet är att överföra data, i stället för elektrisk ström.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.