Vad är Klorfluorkarboner?

Klorfluorkarboner är konstgjorda kemiska föreningar som består av tre olika typer av atomer: klor, kol och fluor. Dessa föreningar var i hushållsprodukter och som en brandskyddsmedel i årtionden, och tros havecaused allvarliga skador. Förutom att eventuellt orsaka sjukdom på grund av exponering har klorfluorkarboner förbjuden i stora delar av världen för sina förödande inverkan på ozonskiktet av jorden.

På 1890-talet, var en belgisk kemist kan producera klorfluorkarboner, även kallad CFC, i ett laboratorium. Det var inte förrän på 1920-talet, dock att användningen blev utbredd genom ansträngningar av uppfinnaren Thomas Midgely. Midgely hade redan uppnått betydande berömmelse för uppfinningen av blyad bensin, trots den stora mängden arbetstagare upphandlande dödliga blyförgiftning under produktionen. Först används för att ersätta farliga gaser som används i kylsystem, var CFC snabbt anpassade för användning i luftkonditioneringar, sprayflaskor, militära flygplan, och hundratals andra produkter.

En del experter anser klorfluorkarboner att vara en av de mest dödliga växthusgaser någonsin uppfunnits. Enligt vissa beräkningar, en enda klorfluorkarbonfria förening kan förstöra 100. 000 partiklar av ozon, vilket gör att farliga UV-strålar att tränga igenom till jordytan. Dessutom klorfluorkarboner absorbera stora mängder värme, som sedan reflekteras tillbaka till jorden. På toppen av båda dessa destruktiva funktioner kan CFC överleva även i atmosfären under minst ett århundrade, vilket innebär att de kan fortsätta att orsaka skador på atmosfären i över ett hundra år efter förbud träder i kraft.

Inte förrän på 1970-talet, med 40 år av omfattande användning under världens bälte, gjorde vetenskap ansluta CFC använda till nedbrytningen av ozonskiktet. Även i 1980-talet ignorerade vissa miljö konferenser om ozon majoriteten av de skador som orsakats av dessa hårt arbetande föreningar. Men år 1987 på Montrealprotokollet om ämnen som bryter ned ozonskiktet, kan beviset på CFC skada inte längre kan ignoreras. Protokollet, som sedan har reviderats flera gånger, till en gradvis utfasning av CFC i nya produkter.

Per 202c nästan alla FN-medlemmar har ratificerat avtalen för Montrealprotokollet, och några har antagit ytterligare lagstiftning för att eliminera framställning och användning av CFC, såsom Förenta staterna Clean Air Act från 1990. Dock är skadorna på ozonskiktet omfattande och kan ta årtionden, om inte århundraden för att vända. Dessutom är vissa produkter, såsom vissa astma inhalatorer produceras fortfarande med CFC aerosolteknologi. Äldre bilar och luftkonditioneringssystem också att fortsätta att släppa ut farliga CFC molekyler i luften varje dag.

Enligt vissa experter, CFC rankas bland de värsta vetenskapliga uppfinningar i historien. Förutom att vissa människor sjuka om exponering, har dessa små molekyler gjort ett spektakulärt jobb med ökande global uppvärmning, skapa ozon hål, och i allmänhet göra planeten beboelig mindre. För personer med äldre modell bilar, apparater eller kylsystem, överväga att kontrollera med tillverkaren för att se om CFC används i produkterna. Om så är fallet kan det vara en mycket bra tid att köpa ett helt nytt, miljövänligt luftkonditioneringen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.