Vad är inne och surfar?

Surfing är en vatten sport där idrottare rida brytande vågor på stranden på en del av specialutrustning kallas en surfbräda. Sporten har gett upphov till ett antal utlöpare, inklusive Wake ombordstigning, skumma ombordstigning, skateboard och surfing, bland annat. Förutom att vara en dynamisk sport som kan utövas av människor på alla möjliga nivåer, surfing är också kopplat till en viss surfande subkultur som vissa syftar till att efterlikna. Kalifornien, Hawaii och Australien är särskilt förknippad med surfing, men bra surfställen finns över hela världen, från Afrikas kust till stränderna i Japan.

Upprinnelsen till surfing är minst 500 år gammal, och kanske ännu äldre. Tidig polynesiska kulturer utvecklat sporten och förde det med sig när de reste över hela Stilla havet, införande till missionärer och europeiska upptäcktsresande. Så att ni tror att surfa är bara för raggig bums, skrev Captain Cook själv om surfing på Hawaii på hans resor dit. Tidiga missionärerna försökte undertrycka surfa, men idrotten fortsatte att praktiseras, och på 1920-talet exploderade den i popularitet tack vare det arbete Duke Kahanamoku, en Hawaii surfing legend. Den utrustning som krävs för att surfa varierar, beroende på var Surfer är. På ett minimum, en styrelse behövs, som kan variera i längd och konstruktion beroende på vilken stil surfa som surfaren praxis. De flesta forum är uppdelade i traditionella Longboards och modernare shortboards. I klimat med kallt vatten, kommer en surfare kräver också en våtdräkt så att han eller hon kommer att vara bekväm i vattnet. Den surfaren paddlar ut till avbrottet om sin styrelse, eller får en fiberkabel från en liten båt. Pausen är en del av stranden där vågorna tenderar att bryta, undantränger enorma mängder energi och curling till ett särpräglat vågor som kan köras hela vägen till stranden, om surfaren är perfekt placerad. När en våg börjar bryta, en surfaren paddlar för att hålla upp, så småningom hamnar på energin i vågorna och rusar in i land. Surfare kan ligga, sitta eller stå på sina bräder, beroende på skicklighet och personliga preferenser.

Liksom andra idrotter i havet, surfing kan vara farligt. Vågor och strömmar inte är förutsägbara, särskilt på främmande kustlinjer, och surfare kan skadas eller dödas. Detta gäller särskilt stora vågsurfing, där surfare söka speciellt stora vågor på berömda platser som Mavericks i Kalifornien, som också är platsen för en stor surfa konkurrens varje år. Damasker över särskilt bra surfställen har också resulterat i skador eller långdragna fejd som kan göra idrotten farligt för nykomlingar att angripna fläckar.

Förutom att vara ett rekreationsområde ibland andlig praxis, surfing är också en tävlingsidrott, som stora tävlingar är sponsrade hela världen. Människor som är intresserade av att starta surfa finner oftast lektioner någon erbjuder, förutsatt att de är i ett område av världen nära havet. Surfingbrädor och våtdräkter finns allmänt tillgängliga för uthyrning, så att människor kan prova sporten ut innan de bestämmer sig dyr utrustning. Potentiella surfare skall informeras om att idrotten kan vara mycket beroendeframkallande, och det har varit känt för att bli ett allt för tidskrävande passion.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.