Vad är Capoeira?

Capoeira är en kombination av dans, ritualer och kampsport som utvecklatsur den portugisiska handeln med afrikanska slavar till Brasilien den 16: e århundradet. Capoeira var olagligt i Brasilien fram till 1930-talet. Den ritual Spelet börjar med två spelare sitter på huk i en cirkel, eller Roda, avåskådare. Spelarna vila vid foten av en enda stränginstrument,eller berimbau, och en spelare sjunger en sång påbörjas. Den andra spelaren kan sjunga som svar eller tiga för att ge den förstespelare att sjunga tillkännagivandet att spelet har börjat. Musikern påden berimbau plockar sedan upp låten som spelarna flyttas till mitten avcirkel. Det leder berimbauist är Mestre, eller befälhavaren på capoeira spelet. Röda chants,sjunger och trummor under ledning av Mestre.

spelarnas och Mestre föra en dialog under spelet, musikensätter tempot för tricks som en spelare kan använda. En spelare kan ocksåimprovisera hans rörelser enligt den musikaliska kommentar Mestre gersin prestation. Mestre i sin tur kan spela upp musik som återspeglarspelare attityder, reaktioner och strategier. Målet med spelet, eller jogo, är att fånga motståndarens off-guard medlist, teknik och gymnastik. Spelare kan försköna varandra med hjälpsnabba sparkar, cartwheels, handstående, ben svep, vänder, stötar, kringgår, ochsvängar. Basen rörelse, och den som oftast används av nybörjare, är ensida till sida rörelse i ett halvt hopkrupen hållning kallas Ginga.

skillnad från de flesta kampsporter, strejker är beundrade mest när det inte finns någon fysiskkontakt. En spelare vinner mest applåder när den andra spelaren harskickligt betade i en sårbar, off-balans, men har intefaktiskt fallit eller drabbats.

Även om det är någon mening, och inte officiell vinnare eller förlorare,spelare kan vara diskvalificerad för att falla i sittande ställning eller i vissa formerav Capoeira, med sina händer för att strejka. Vissa spekulerar att bristen påhand används i capoeira harkens tillbaka till en antik Kongo säger: "händer är attbygga, fötter är att förstöra. "

Moderna kampsportutövare har två huvudsakliga alternativ för capoeira tekniker ochfilosofi. Angolanska Capoeira är en mer traditionell form, med långsamma,dansanta steg medan regionala capoeira bygger mycket mer på high-energyakrobatik.

Capoeira idag är verkligen ett globalt fenomen med skolor undervisning Angola,Regionala och dussintals fusion stilar i större städer över hela världen.Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.