Vad är värnplikten?

Värnplikten är en form av påtvingad tjänst. Mest klassiskt, folk tycker om värnplikt i form av påtvingad militärtjänstgöring, ibland kallat ett utkast. Värnplikten kan också ske i form av tvångsarbete för regeringen, eftersom det skändligen gjorde i Ryssland och Kina under delar av det 20th århundradet. Bruket att värnplikt är ganska kontroversiell, eftersom vissa människor anser att det abridges medborgarnas rättigheter, och det minskar valfrihet att delta i aktiviteter såsom krig. Den moderna form av värnplikt uppstod i den franska revolutionen , då regeringen utnyttjade sin makt för att kunna arbetsföra män i militärtjänst. Efter den franska revolutionen, antagit ett flertal länder i praktiken till viss nivå eller en annan, och en form av värnplikt är ett vanligt inslag i många regeringar. I många länder är värnplikt begränsas till perioder av behov, även om vissa länder kräver att alla sina medborgare att tjänstgöra i det militära som ungdomar. Någon som har varit värnpliktiga är känd som en värnpliktig, en INKALLAD, eller en selectee, i en hänvisning till den amerikanska Selective Service Board, som hanterar värnplikt för USA när ett förslag införs. Som en allmän regel, beväringar rätt att välja bort värnplikt om de har religiösa eller personliga etiska övertygelse mot krigföring. Människor som vill undvika värnplikt grund av sina åsikter är kända som vapenvägrare, beroende på regeringen, kan de erbjudas en chans att tjäna på ett icke-militär kapacitet eller de kan bli befriade från värnplikten helt och hållet.

Bruket att värnplikten är utformad för att ge länder möjlighet att snabbt höja arméer för att möta framväxande hot. Många länder föredrar att förlita sig på en frivillig armé så mycket som möjligt, både därför att värnplikten är dyrt och tidskrävande och därför frivilliga soldater tenderar att vara mer entusiastiska över sina arbetsuppgifter. Det finns dock tid då bristen på arbetskraft i den militära tvinga ett land att använda värnplikt om man vill fortsätta att delta i en konflikt.

Värnplikten har historiskt varit präglas av allvarlig korruption. I det amerikanska inbördeskriget, till exempel, kunde värnpliktiga köpa sig fria från värnplikt med en avgift, och personer i vissa yrken var undantagna. Vissa personer har tidigare kritiserat värnplikt, med argumentet att människor med pengar och politisk makt kan undvika det, medan låga inkomster individer inte kan. I inbördeskriget, säger en del människor att "fattiga pojkar utkämpar en rik mans krig", en hänvisning till impopulära praxis värnplikten och politiken bakom kriget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.