Vad är ett inbördeskrig?

Ett inbördeskrig är ett krig som utkämpas internt inom en nation mellan olika grupper, religiösa grupper, eller befogenheter. Definitionen av ett inbördeskrig kan vara hal, en gemensam definition av aa inbördeskrig omfattar flera kriterier, bland annat när båda parter i tvisten fått kontroll av territorium, skapade sin egen regering, men marginella, och har någon form av organiserad militär som utför regelbunden verksamhet. Dessutom, de flesta enbart en konflikt ett inbördeskrig när andra nationer erkänner anspråk på en eller flera parter i konflikten. Mindre eller mindre utbredda konflikter kan kallas uppror och revolter, även om de säkerligen har potential att utvecklas till ett inbördeskrig.

Många amerikaner tror att det amerikanska inbördeskriget, när de hör ordet "inbördeskrig, "men i själva verket inbördeskrig har markerat mänskliga samhällen i århundraden. Dessa krig mellan landsmän kan vara särskilt förödande, eftersom de undergräver infrastrukturen och förtroende i ett land. I vissa fall kan ett inbördeskrig återställa maktbalansen i ett land, medan i andra fall kan det resultera i en mer förtryckande staten, beroende på vem som i slutändan vinner konflikten.

Vissa tycker att skilja mellan ett inbördeskrig och revolution eller uppror, med argumentet att ett inbördeskrig innebär skilda befogenheter eller fraktioner. Detta står i kontrast med ett uppror, när vanliga medborgare individuellt börja banding tillsammans för att motsätta sig regeringen, vanligtvis för att de upplever det som orättvist. En storskalig uppror kan förvandlas till en revolution, med ett våldsamt störtande av en rådande regering i människornas intresse. I vissa fall vänder efterdyningarna av en revolution i ett inbördeskrig, eftersom olika fraktionerna kan ha uppstått bland rebellerna att maktkampen. Det finns en rad skäl till ett inbördeskrig, allt från religion till konflikter över tillgängliga resurser. Inbördeskrig kan vara snabb och extremt effektivt, liksom kupper, eller de kan sträcka på årtionden, ofta kostar tusentals liv och helt störa samhälle. I detta fall kan utomstående regeringar steg för att stabilisera regionen, antingen för att de är oroade över händelser i landet eller har att göra med en tillströmning av flyktingar från inbördeskriget.

Många nationer världen över har kämpat med inbördeskrig, från Asien till Latinamerika. I delar av Afrika, blev inbördeskrig endemiska efter kollapsen av kolonialism, och några av dessa inbördeskrig kvar idag. Tyvärr har i vissa fall folkmord tillsammans inbördeskrig, vilket var fallet i Rwanda, och många inbördeskrig också anspråk många oengagerade civila också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.