Vilken var den långa promenaden?

The Long Walk hänvisar specifikt till en armé verkställas mars Navajo människor från sina hemländer i västra New Mexico, Arizona, Utah och delar av Colorado, till en reservation i New Mexico sydöst. De flesta av Navajo tvungen att ta den långa promenaden samlades i områdena kring Fort Defiance i Arizona. Några flydde in i Grand Canyon, men över 8000 personer tvingades av militären för att flytta till länder runt Fort Sumner. The Long Walk följt återkommande fientligheter av både armén och Navajo. I efterhand var dock upprepade bryta av fördrag och begått grymheter i allmänhet vid sidan av Förenta staterna. Navajo razzior i Fort Defiance genomfördes främst efter en upplevd brist på hänsyn till fördragen, eller för vissa typer av våld av armén. Av 1861 skrevs ett avtal om att respektera och skydda Navajo mark. Detta var då nästan omedelbart kränks genom New Mexico Volunteer milisen, som plundrade Navajo läger och förstörde odlingar och egendom.

Även Kit Carson är i allmänhet förknippas med den långa promenaden, det var generalen James Carlton som beordrade Long gå. En allmän Canby är också förknippat med tanken att omlokalisera Navajo befolkningen att stoppa båda sidor räder. Kit Carson gjorde dock övervaka den långa promenaden först genom att förstöra mycket av Navajo mark, egendomar och bostäder för att få efterlevnad.

För många, den långa promenaden i 1863 tog över 20 dagar att genomföra. Beräkningar på mellan 200-300 människor dog på den långa promenaden. Vissa säger att en person dött för varje mil av 300 mil (482,80 km) resa. Flytten hade ursprungligen planerat för ca 5000 personer och det finns inte mycket mark för de överlevande efter den långa promenaden. Vidare var det inte den åkermark som Navajo var vana vid, utan istället en oförlåtande land. Navajo konton tala om den bittra smaken av vattnet och grymhet av marken.

Under de följande månaderna, brist på åkermark, och dålig vattenkvalitet bidragit till svält och sjukdom, vilket ytterligare minskar Navajo befolkningen. Man beräknar att när det navajo kunde återvända till sina hemländer 1868, en hel fjärdedel av Navajo som tog den långa promenaden hade dött på grund av svårigheter i sitt nya land.

På grund av bristen på mark, många tror att Navajo stam blev bunden närmare. Som Native American befolkning, har de haft större framgång än de flesta i anläggningen stammar länder, och att faktiskt öka dem. Men den långa promenaden är ett minne av förtvivlan och sorg för Navajos och amerikaner lika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.