Vad var det Taipingupproret?

Taipingupproret var ett stort uppror i Kina under den mellersta delen av 19th century. Det är också känt som uppror Stora fred, och ägde rum under regeln om Qing regeringen. Den Taipingupproret var i huvudsak inrättandet av ett nytt land, det himmelska för freden, i södra delen av Kina.

leddes den Taipingupproret av en kristen konvertera heter Hong Xiuquan. Han hyllades många icke-traditionella kristna åsikter, även uppfattningen att han var bror till Jesus Kristus. Under mitten av-19-talet fanns en hel del anti-Qing känslor, som härrör från ett antal massiv Qing militära nederlag, och allmän förbittring av Han majoritet på att vara som styrdes av en Manchu minoritet.

Hong Xiuquan såg det som sin plikt att befria sina bröder från vad han såg som utländska härskare, och att sprida ordet om sitt märke av kristendomen. Han åtog sig Taipingupproret som svar på Qing regeringen slå ned på hans religiösa organisation, efter år av verksamhet i hemlighet. Den Taipingupproret startade i Guangxi-provinsen 1851. En armé på mer än tio tusen rebeller trycks Qing trupperna ur staden Jintian. Den Qing Regeringen försökte återta staden, men de slogs mot, och Hong Xiuquan förklarade sig som segrare. Några månader senare förklarade han suveränitet om det himmelska riket av fred, och döpte sig själv till dess absoluta härskare.

Mer än 700. 000 trupper Taipingupproret tog den stora staden Nanjing år 1853, och förklarade det huvudstad i det himmelska of Peace, döpa om den till Heavenly Capital. Trupper Taipingupproret bredde ut därifrån och erövrade stora delar av centrala och södra Kina, och kontrollera Yangtze River Valley. Vid sin höjd landar hävdas av Taipingupproret hade mer än trettio miljoner invånare, vilket gör det ett enormt rike under all kritik.

Senare samma år började Hong Xiuquan, som hade i stort sett tillbaka från det offentliga livet, till verka misstänksamt mot hans näst högsta befälet, Yang Xiuqing. Han hade slutligen honom med döden tre år senare, rädsla för att Yang tänkte försöka överta kontrollen över riket från honom. Samtidigt försökte Taipingupproret att främja internationellt stöd genom att dra i europeiska allierade. Vi européer har dock beslutat att stanna neutral i affären. De stödde varken Hong Xiuquan, eller Qing regeringen, ovillig att hota handelsförbindelserna med båda sidor, bör man visa sig framgångsrik. Den Taipingupproret försökte också bygga en bredare bas av stöd bland medelklassen i Kina, men var i stort sett misslyckats. Anti-konfucianska uppfattning som Hong Xiuquan, som en kättersk kristen, tryckt in Taipingupproret dagordning alienerade mest medelklass kinesiska, som var hängivna konfucianer.

1860 Taipingupproret försökte ta Shanghai, och var tillbaka av Qing. Den Qing regeringen tog tillfället i akt att fördubbla sina ansträngningar att ta tillbaka Taipingupproret mark, och 1864 hade återerövrade de flesta länder Hong Xiuquan hade erövrats från dem. Eftersom Qing tågade på Nanjing, dog Hong Xiuquan av matförgiftning. Några dagar senare Qing tog staden, och Taipingupproret var i stort sett lagt ner.

Det tog ytterligare sju år för Taipingupproret man slut ändå . Hundratusentals soldater fortsatte striderna, trots hösten Nanjing. I slutet av 1871, dock i en massiv strid, förstördes de flesta av Taiping armén. Även om Taipingupproret hade stoppats, gick ett antal veteraner av dessa krig för att bekämpa på Hui, Panthay och Nien uppror, som fortsatte att trakassera Qing under många år framöver.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.