Vad var det Golden Age of Piracy?

The Golden Age of Piracy var en period mellan ungefär 1650 och 1720 när piratkopiering på Atlanten nådde häpnadsväckande nivåer. För handlarna, naturligtvis, var Golden Age of Piracy långt ifrån en guldålder, men för pirater, utgjorde det ett överflöd av skatt som tagits från fartyg lastade med olika värdefulla konsumtionsvaror och skatt förts till Europa från Nya världen. Några av de mest anmärkningsvärda pirater i historien var aktiva under denna period, inklusive Blackbeard, Calico Jack, stede Bonnet, och Black Bart.

Många av de moderna legender om pirater har hämtats från Golden Age of Piracy, tack vare ett omfattande sortiment av material från denna period om livet för de pirater och deras förehavanden. Mycket av materialet kommer från överlevande av piratattacker, tillsammans med regionala guvernörer som tvingades att ta itu med följderna av sådana attacker, även om en del dokumentation om till Golden Age of Piracy kommer från pirater själva, i form av tidskrifter och exempel av fartygets artiklar signerade dokument av alla medlemmar i en besättning.

Vissa historiker datum the Golden Age of Piracy tillbaka till den europeiska upptäckten av Nya världen, hävdar att piratkopiering säkert upplevt en uptick efter 1492, som pirater insåg potentialen i plundra skepp kommer tillbaka med kryddor, guld, silver och andra värdesaker. Men de flesta föredrar att koppla Golden Age of Piracy specifikt till en period av relativ fred i Europa som inleddes i mitten av 17th century.

Freden innebar att många nationer minskades deras flottor, som leder till utbredd arbetslöshet bland seglare. Samtidigt var nationer som härrör enorma mängder välstånd, främst från utländska kolonier, och en sådan rikedom skulle ha inneburit en rejäl frestelse till pirater och Privateers. Pirater var aktiva i Medelhavet, Karibien, och utanför Afrikas kust i första hand, även om fartyg i andra delar av Atlanten var också utsatta för piratkopiering.

Piracy allvarligt undergrävt den ekonomiska välfärden i flera nationer, Förutom att bli betraktad som en olägenhet. Pirates tog ofta hela fartyg, pressning besättningsmedlemmar som kan vara av värde och som innehar andra fånge, men de kan också vända hämndlysten, mördar besättningar och föra sitt fartyg för brand eller sänker dem. För handlarna, var förlusten av last och fartyg dubbla slag, särskilt för dem med mörka klausuler om piratkopiering i deras försäkringar.

I början av 1700-talet Flera europeiska regeringar tillsammans kommit överens om att upphöra med att utfärda skrivelser av marque, dokument används av Privateers som rättslig grund för att beslagta fartyg som tillhör fienden nationer. Dessa nationer enades också om att bekämpa piratverksamhet i deras kolonier och hemma, vilket gör exempel på pirater och utrota korruptionen i kolonial regeringar som tidigare hade tillåtit piratkopiering att frodas. Som ett resultat sjönk kraftigt piratkopiering genom den 18: e och 19-talen, men i den 20: e århundradet, en ny era av piratkopiering började uppstå i Stilla havet i regioner som Sydostasien och med 2007, nästan 300 individuella sjöröveri spelades in under ett enda år, även våldsamma övertagande av fartyg och tagande av gisslan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.