Varför har vissa länder har både en president och en premiärminister?

Det finns flera länder i världen där strukturen av regeringen kräver närvaro av både en president och en premiärminister. Även om detta kan tyckas ovanligt att vissa, det finns faktiskt några goda tillämpningar av denna typ av arrangemang. Här är några exempel på länder som fungerar med en president och en premiärminister, och hur processen fungerar i vart och ett av dessa länder. I de flesta fall är förekomsten av både en president och en premiärminister helt enkelt en arbetsfördelning. Ett sådant exempel är i landet Frankrike. Inom denna struktur finns klart avgränsade befogenheter mellan premiärministern och presidenten att låta var och en av rollerna att fokusera på olika aspekter av intern och utrikespolitik. I varje fall har staten angett ansvarsområden för båda rollerna. Slutresultatet är att varje kontor har möjlighet att fokusera på vissa funktioner, och varken byrån har tillräcklig kraft för att skapa några av de politiska frågor som har plågat landet i flydda tider. Därmed skulle tillämpningen av en president och en premiärminister som i denna situation kan sägas vara ett sätt att bygga in automatiska kontroll och balans i systemet, vilket eliminerar möjligheten för mycket makt för att placeras på ett kontor.

Andra länder ange en blandning av premiärministrar och presidenter som i huvudsak delar upp ansvaret i likhet med bra PR och stor uppmärksamhet till driften av regeringen. Landet i Etiopien är ett bra exempel på denna modell att ha en president och en premiärminister. Rollen som ordförande i den etiopiska regeringen är absolut en som kräver att fungera som statsöverhuvud på nationella och internationella evenemang. Detta innebär en hel del resor, en hel del att mingla med medborgarna i både Etiopien och andra länder, och representerar Etiopien med ett öga mot att främja det land i världens ögon. Däremot är statsministern ansåg regeringschef och ansvarar för att vara medlem i landets parlament och fungerar som ordförande. Till skillnad från presidenten, har den etiopiska premiärministern stor politisk makt och också har ett enormt ansvar för att effektivt genomföra av regeringen.

I vissa fall, länder där det finns en president och en premiärminister i deras statsskick ofta väljer statsministern, medan rollen som ordförande utses. I vissa fall, medan premiärministern är en vald ämbetsman, en del av traditionen är att talmannen att formellt begära att den nyvalde premiärministern att bilda en regering på uppdrag av statschef. Presidenten kan utses av en kommitté inom den regering eller av en lag. Medan den interna funktion mellan en president och en premiärminister som kan variera något från land till land, är det huvudsakliga syftet att skapa ett sätt att effektivt övervaka driften av landet, både ur ett perspektiv av PR och det faktiska driften av regeringen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.