Vad är en Bailiwick?

Begreppet "Bailiwick" har två betydelser. Den första, äldre känsla: ett område som står under tillsyn av en stämningsman, en typ av juridisk tjänsteman vars roll varierar beroende på nationen. I den andra meningen, är den term som används för att beskriva ett område för kunskap och skicklighet, vilket är varför du få höra uttalanden som "trädgårdsarbete är verkligen Susannas Bailiwick, inte min. " Några modern bailiwicks finns kvar, främst på Kanalöarna av Förenade kungariket. är den term som härrör från den franska ålderman , en domstol tjänsteman som utsågs att övervaka en kommun som var känd som en bailliage eller Sénéchal , beroende på region. Dessa tjänstemän förväntades övervaka rättsväsendet, samla skatter och utföra andra administrativa uppgifter. I England antogs begreppet ålderman , och dessa män blev känd som kronofogdar, ett antal Crown tjänstemän kallades fogdar, inklusive sheriffer, samlare skatt och borgmästare.

Per 1460, var folk hänvisade till området under överinseende av en stämningsman som Bailiwick, bilda en förening från orden "kronofogden" och "Wik", som betyder "byn". övrigt är "Wik" också roten i ord som Greenwich, eller "Green Village. "Dessa administration distrikt var oftast små, så att kronofogden att hålla ett öga på verksamheten för alla medborgare. Exekutionstjänstemannen säkerställt att myndigheten för kronan bekräftades i hans Bailiwick, ofta med hjälp av ett urval av tjänstemän som diverse uppdrag. I modern tid, en del människor hänvisar till en sheriff administration området som Bailiwick, och i vissa regioner en kronofogde sitter still i över sin Bailiwick. I de flesta regioner har emellertid uppgifter kronofogden brutits upp, och de är nu övervakas av en rad tjänstemän i olika stadsdelar. Till exempel, kan skatt tas ut på nationell basis, medan de brottsbekämpande frågor hanteras av polisen.

I den andra meningen, kan en Bailiwick vara ett område erfarenheter, inflytande, kompetens, intresse eller studera. Begreppet innebär i allmänhet en bred och gedigen räckvidd, mycket likt den i kronofogdar gamla. Med andra ord, om du förbigående spelar korsord, skulle du inte säga att korsord var din Bailiwick, men om du fyllt i New York Times Crossword troget varje dag och studerade historia och konstruktion av korsord, kunde man med rätta hävda att korsord faktiskt var din Bailiwick.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.