Vad är Pteridomania?

Pteridomania var en vurm som besatt viktorianska England på alla nivåer i samhället, från den kungliga familjen till fattiga lantarbetare. Ordet är en kappsäck av biologiska namn för ormbunkar och "mani" i betydelsen av en tokig, med andra ord, var pteridomania en passion för ormbunkar. Det visar sig i en enorm mängd olika sätt, från att gå på insamling expeditioner för att samla in prover till bland ormbunkar motiv på gravstenar och många reliker av pteridomania kan idag ses i antikaffärer och i bostäder med en betydande samling av viktoriansk.

De flesta datum början pteridomania till 1830-talet, när britterna började bli besatt av naturhistoria. Möjligheten att ta en lång vandring genom skogen med ursäkten att leta efter och identifiera ormbunkar fångad på, börjar i medelklassen och porlande utåt. Av 1860-talet pteridomania vid sin höjdpunkt, och det hade ebbade ut av 1890-talet till förmån för nya tvångstankar. I sin mest grundläggande, pteridomania bara inblandade som reser till områden där växte ormbunkar och dokumentera arter som finns det ibland provtagning. Några entusiaster lyckades till och identifiera helt nya arter. Andra odlas aktivt ormbunkar i ferneries, växthus särskilt utformat för Fern odling. Den fernery sprida sig långt utanför gränserna för Storbritannien, som gjorde pteridomania själv, med ormbunkar odling som tillämpades så långt bort som Australien.

Fern motiv också integrerats i viktoriansk design. Fern mönster framträdde i tyg, broderi, gjutjärn, sten och dekorationer kaka. Kvinnor bar klänningar dekorerade med ormbunkar, bytas tryckte ormbunkar, målade ormbunkar, och samlade illustrationer av ormbunkar tillsammans med vetenskapliga böcker om ormbunkar. Gates var prydd med ormbunkar gjutjärn, liksom produktetiketter, vagnar, och i stort sett alla tänkbara underlag. En av de särskilt intressanta saker om pteridomania är att det skedde över klassgränser. Deltar i ormbunke vurm inte behövde pengarna eller förfining, bara ett intresse av ormbunkar och tid att gå ut för att leta efter dem, och som innebär att personer i alla åldrar, social status och ekonomiska klasser deltar i pteridomania hela England. Detta egalitarian vurm var särskilt förvånande om man beaktar den rigida sociala gränser viktorianska samhället.

Idag kan objekt från den viktorianska eran hämta ett högt pris, och många av dessa objekt förråda den rika historia pteridomania i det viktorianska samhället. Ormbunkar är subtilt broderade på vintage klänningar, uthuggen inredning och lackerad på brickor, medför detta vurm långt utanför sitt 19-talet ursprung.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.