Vad är örter?

örter är växter med en tillväxt som dör tillbaka till marken varje år, i motsats till vedartade växter, som fortsätta att lägga till tillväxt och förblir aktiva under säsongen då örter är vilande. Som regel är ettåriga växter alla klassificerats som örtartade, men plantor kan också biennaler eller perenner också. Många trädgårdsmästare är starkt beroende av örtartade växter för att lägga till färg och struktur i sina trädgårdar, och dessa anläggningar ofta utgöra kärnan i en trädgård.

En typisk växtart börjar mattas av under hösten, ofta tappa blad i processen. Under våren tycks ny tillväxt som växtens rötter och lågt liggande stammar börja släcka färska rotskott. Så småningom kommer anläggningen blomstra igen, ofta producerar ljusa, färgglada blommor och rik grönska som kommer att frodas hela sommaren innan anläggningen börjar dö igen.

När det gäller ettåriga, reseeds anläggningen ofta själv och nya anläggningar kommer att öka under följande vår. Biennaler och perenner kan kanske reseed, men de kan också spridas genom jordstammar, rotknölar och lökar. Vissa växter dör igen helt, medan andra behåller en viss tillväxt nära marken, särskilt i tempererade zoner, där vädret inte kommer att vara svår nog att tvinga fabriken att dö ut helt. Detta drag kan vara värdefullt, som trädgårdsmästare vanligtvis inte vill titta på döda stammar och lediga fläckar i trädgården varje vinter.

stammar av plantor som vanligtvis är mjuka och köttiga, till skillnad från de av vedartade växter. Många örter kännetecknas av mycket fet, ljusa blommor, vilket gör dem till en mycket populär tillägg till trädgården. Blasten kan också vara djärv och färgstark, med vissa arter föds upp speciellt för brokiga blad som kommer att lägga färg till trädgården. Några exempel på örter är: iris,, krasse pioner, morötter, och kosmos.

Dessa växter kan användas i en mängd olika sätt i trädgården. Plantor gör ofta utmärkta gränser och groundcovers, eftersom de tenderar att växa snabbt och de tar väl för att forma med noggrann beskärning och klippning. Deras ljusa blommor också göra dem populära för container trädgårdsskötsel. Vissa kan tvingas att blomma inomhus på vintern, lägga till lite färg till hemmet i månader när vintern vädret kan göra livet verka dyster, och dessa växter kan också användas för saker som erosionsskydd, med frön sprids över erosion-benägen områden så att växter kommer att utveckla och lägga ut rötter, som innehar jorden på plats.

De flesta plantskolor hålla en array av plantor som finns i lager, tillsammans med frön för att odla dem. Trädgårdsmästare kan också samla in frön från trädgårdar vänner och grannar, och några anläggningar kommer att öka från urklipp, liksom. En av fördelarna med att använda ettåriga och biennaler i trädgårdsarbete är att utseendet och känslan av en trädgård hela tiden kan ändras när äldre anläggningar dör och nya anläggningar är etablerade i deras ställe.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.